Som man roper i skogen får man svar

Prekestolen. (Foto: Colourbox)
Prekestolen. (Foto: Colourbox)

"En konklusjon fra tabellen på side 59 i rapporten er derfor at en ferie i Norge ikke er kjennetegnet av kulturelle aktiviteter", skriver reiselivsforsker Birgitta Ericsson i denne bloggen etter å ha lest Innovasjon Norges årlige rapport om nøkkeltall for norsk turisme for 2016.

I rapporten er man blant annet opptatt av å finne ut «hva målgruppen tror kjennetegner en norgesferie». For å få svar på dét har man satt opp 15 utsagn som man – IN – mener kan kjennetegne en ferie i Norge. Av de 15 utsagnene kan et par, kanskje tre, være kjennetegn på den kulturturisten som regjeringen løfter fram som et viktig satsingsområde i sin ferske reiselivsmelding. En konklusjon fra tabellen på side 59 i rapporten er derfor at en ferie i Norge ikke er kjennetegnet av kulturelle aktiviteter. Det kan muligens være en gyldig observasjon, men samtidig opererer IN med at andelen av kulturturister blant de ferierende er 14 pst. for de norske turistene og 42 pst. for de utenlandske turistene, som utgjør «målgruppen» her.

Konkrete kulturtilbud, som å besøke museer, oppleve moderne kunst, gå på teater osv, er av «stor og avgjørende betydning» for under 20 pst. av de utenlandske ferieturistene.

Det virker unektelig paradoksalt at en ikke har søkt å få med et mer variert utvalg av sider som kan kjennetegne en norgesferie. Mange er rettet mot natur og naturbruk, det er rimelig, men hvordan kan man bruke generiske utsagn som «Det er nye og interessante steder», «Det er spennende kultur og historie» er mer uklart, for hvor er det ikke dét for turister som er i et annet land enn sitt eget?  

Birgitta Ericsson Foto: Fotograf Katrine
Birgitta Ericsson Foto: Fotograf Katrine

Skal en tro på det som litt festtaleaktig trekkes fram - når det høver seg slik - om kulturens betydning for reiselivet, bør man kanskje se litt nærmere på hva turistene faktisk mener er avgjørende motiver for en norgesferie. Litt tidligere i rapporten ser vi nemlig at konkrete kulturtilbud, som å besøke museer, oppleve moderne kunst, gå på teater osv, er av «stor og avgjørende betydning» for under 20 pst. av de utenlandske ferieturistene. Dette i motsetning til de generiske og innholdsløse utsagnene av typen besøke historiske bygninger, oppleve lokal kultur og levemåte, som nær halvparten sier har stor og avgjørende betydning. Men er det ikke det man gjør som turist i utlandet?

Bloggen er også publisert på kunnskapsverket.org

Powered by Labrador CMS