Ikke tjukk av sukkerbrus?

Negative effekter ved å drikke en moderat mengde sukret drikke kan sitte i hodet, ifølge studie sponset av sukkerindistrien. Norsk lege er skeptisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det bare myter at det å helle i seg sukker i brusform i seg selv kan gi en økt sukkeravhengighet, humørsvingninger og ikke minst vektøkning?

I den nye studien ble en gruppe overvektige kvinner satt til å drikke en liter av en bestemt drikke hver dag i en måned, men uten å få vite om det var sukker i drikken.

Økningen i kalorier de fikk i seg tilsvarte omtrent 20 prosent av det det normale inntaket deres.

Likevel så det ikke ut til at de økte den totale kalorimengden i løpet av måneden.

Til tross for at kvinnene ikke ble fortalt at det var sukker i drikken de helte i seg, så det ut til at de kompenserte ved å kutte ned på kalorier ellers i dietten, ifølge studien.

Forskerne fra Queen Margaret University i Edinburgh mener funnene er i tråd med en tilsvarende studie av normalvektige kvinner, som de har gjort tidligere.

"(Foto: www.colorbox.no)"

Et av resonnementene går ut på at kvinnenes uvitenhet om at de drakk sukkerdrikke bidro til at de ikke følte seg usunne.

Forskerne mener det å føle seg usunn er en negativ følelse som kan gjøre at man går på en sukkersprekk, og som dermed bidra til et dårligere kosthold.

At kvinnene ikke spiste mer og mer sukker, selv om de fikk tilført ekstra av dette i dietten sin, tolker forskerne dessuten som at kvinnene ikke utviklet en økende sukkeravhengighet.

Industrisponset

Studien er sponset av handelsorganisasjonen for den britiske sukkerindustrien, Sugar Bureau. Like fullt er studien publisert i tidsskriftet Appetite og har vært gjennom en fagfellevurdering.

Baard Kulseng, som er lege ved Regionalt senter for sykelig overvekt, ved St. Olavs hospital, er likevel skeptisk til forskernes resonnement når det gjelder det å ha et negativt forhold til sukker.

- Det har jeg ikke vært borti, og jeg synes ikke de har belegg til å si det ut i fra denne studien, sier han.

Eventuelt må de gjøre flere studier for å bekrefte teorien, mener han.

Ballet ikke på seg med sukker

De 53 kvinnene i studien var mellom 20 og 55 år, og ble delt i to grupper. Damene i den ene drakk sukkerholdig drikke i fire uker,

Kontrollgruppa fikk en liknende drikk med søtstoffet aspartam i stedet, men ingen av kvinnene visste hvem som fikk sukker og hvem som fikk det kunstige søtsoffet.

De drakk fire flasker om dagen, til gitte tidspunkter. Etter hver gang ble de oppfordret til å skrive ned hvordan de følte seg.

Studien viste ingen vesentlige humørforskjeller mellom dem og kvinnene i kontrollgruppa, ifølge studien.

Dette funnet setter forskerne i sammenheng med at de heller ikke økte kaloriinntaket sitt, selv med tilførselen av sukkerdrikken.

Skyldes selvoppfyllende sukkerprofeti?

Marie Reid, som er professor i anvendt psykologi ved Queen Margaret University i Edinburgh er en av forskerne bak studien.

Hun tror svarene hadde vært mer negative dersom testpersonene hadde visst at det var sukker de fikk i seg, og begrunner det med at sukker har fått ord på seg for å være skadelig.

Hovedårsakene til negative effekter av sukker på humøret ditt, og hvordan det påvirker resten av dietten din, kan være psykologiske, mener Reid.

- Den utbredte publisiteten om de antatt skadelige effektene av sukker kan gjøre denne effekten mer sannsynlig.

- Det å tenke på at sukker er skadelig kan kanskje gi mer negative følelser etter å ha spist det, og dermed føre til at bryter sitt eget forbud mot å spiser det, resonnerer hun i en pressemelding fra Suger Bureau.

"(Foto: www.colorbox.no)"

- Krever flere studier

Bård Kulseng mener studie er godt gjennomført, og annerkjenner funnene som tyder på at kvinnene jevnt kompenserte for det økte energiinntaket.

Han synes imildertid ikke at teorien om at et mer positivt forhold til sukker kan bidra til at du ikke overspiser det, holder som forklaring i denne studien.

Det kan imidlertid hende det er forskjell på søtstoffer, når det gjelder hvilke som kan gjøre at du får en såkalt sukkeravhengighet - at du vil ha mer og mer, og dermed legger på deg, ifølge Kulseng.

- Det er en del forskning som prøver å kartlegge om andre søtstoffer som sirup og fruktsukker kan påvirke sentralnervesystemet via lystsenter og belønningssenter, og at de dermed kan føre til overspising, sier han til forskning.no.

Det er mulig at vanlig sukker, som ble brukt i denne nye studien, er mindre uheldig, foreslår han.

Svakheter ved studien

Forskernes egne innvendinger mot studien er at mye tyder på at selv et svært mildt inngrep i folks liv, som forskerne her har gjort ved å be kvinnene drikke fire flasker om dagen i en forsøksperiode, kan endre vanene deres.

Derfor kan det hende at de under mer ukontrollerte omstendigheter ville ha økt sitt totale energiinntak, istedet for at det holdt seg stabilt, ifølge artikkelen.

Det kan også hende at fire uker ikke er nok til å konkludere med hvilken retning vektnåla vil gå i det lange løp. Kanskje ville den svinge nedover, hvis kvinnene fortsatte å kompensere med redusert energiinntak ellers. Kanskje ville den svinge oppover hvis effekten ikke holdt seg, spekulerer forskerne.

I tillegg til at studien gikk over ganske kort tid, var det kanskje også for få forsøkspersoner med i studien, innvender Kulseng.

- Hvis man ga 1000 kalorier ekstra i en sukkerdrikke til mange flere folk, i en periode på to-tre år, hvor folk fikk drikken gratis, tror jeg at resultatet hadde blitt annerledes. I denne studien kan det kanskje ha vært andre forhold enn sukkerdrikken som har hatt en effekt på vekten, sier han.

Kilder:

Pressemelding fra Sugar Bureau: Research shows sugary drinks do not cause weight gain. 11.august 2010

Powered by Labrador CMS