Luke 8: Hylende slanger og konfetti

Inge og Magne menger seg med Bernoulli og bruker hylende slanger for å vise hvordan lufttrykket synker når luften beveger seg.

Du trenger: 

  • Et plastrør med riller
  • Et avkappet 20 mm trekkerør til elektriske ledninger, på ca. 1 meter.  
  • En kopp med papirbiter fra en hullemaskin. 

Oppskrift: 

  1. Hold i den ene enden av slangen og snurr slangen fort rundt. Da hører du en hylelyd.

Jo fortere du snurrer det rundt, jo høyere lyd. Snurrer du sakte kommer det ingen lyd.

  1. Tøm en hullemaskin for papirbiter eller bruk konfetti. Ta papiret oppi en kopp. Hold den ene enden av slangen oppi koppen, og snurr den andre enden fort rundt. Da blir papirbitene sugd opp gjennom røret og spredt nærmest som konfetti.

Lyden oppstår fordi luften inni røret trekkes ut når du snurrer det rundt. Ifølge Bernoullis prinsipp, synker lufttrykket når luften beveger seg.

Bernoullis ligning viser at når hastigheten i et fluid (gass eller væske) øker, vil trykket minke. Dette prinsippet kan også for eksempel brukes til å forklare hvorfor fly holder seg i lufta, at det kommer lyd når vi snakker eller at dører plutselig slamrer igjen.

Om UiS  Joulekalender  2021: 

Joulekalenderen er laget av Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet, og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til glede for både store og små. I år er det så mye energi i omløp at julekalenderen ble omdøpt til «Joulekalenderen». «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk. Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer.

Om artikkelen:

Joulekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS