Blogg for fjellfolk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

2. februar åpnet Statsskog Fjelltjenesten en blogg om snø-og isforholdene i fjellet. Ideen ble sådd i et forskningsprosjekt for over seks år siden.

Den gang da mobiltelefoner kun ble brukt til å ringe og sende SMS, og blogger kun var for spesielt interesserte teknologer, luftet Norutforskere ideen om en fjellblogg med Statskog Fjelltjenesten.

- Det er et godt eksempel på hvordan forskning fungerer, sa daværende prosjektleder Sigurd Sjursen da han hørte om den nye fjellbloggen.

- Forskningen ligger ofte langt foran den praktiske anvendelsen i tid. Tanker og ideer blir sådd lenge før vi ser de konkrete resultatene. En av funksjonene til forskning er å inspirere til å ta nye ting i bruk. Så må ideene modnes og utvikles videre før de settes ut i livet, sa Sjursen.

Fjellblogg

- Vi har tenkt på dette noen år, innrømmer Kjetil Bjørklid, utmarkskonsulent i Statskog Fjelltjenesten til Nordlys.no.

Nærmere bestemt siden 2005, antar seniorforsker Sigurd Sjursen ved Norut. Det var da han ledet den norske delen av prosjektet CroCoPil - Nordisk samarbeid om mobilt internett i felt og i tynt befolkede områder.

Prosjektet fokuserte på kommunikasjonsteknologi som kunne spre datapakker i områder uten dekning. Og forskerne lanserte ideen om en blogg for Fjelltjenesten.

De teknologiske løsningene for distribusjon av data i områder uten nettdekning er så langt ikke blitt hyllevare. Men fjellbloggen er nå et faktum.

Nyttig

Bloggen skal oppdateres fortløpende av fjelltjenestens egne folk, ifølge Statskog. De ferske rapportene om snø- og isforhold og annet som rører seg på fjellet i Nordland og Troms går rett på nett.

I motsetning til en og annen unyttig blogg der ute kan dette bli en nyttig blogg. Senest denne uka var det en kritisk situasjon i dette fjellområdet. Fire fjellvante karer var på isfisketur, og tross 15-20 minusgrader ble de sittende fast med snøskuterne i overflatevann og issørpe. De tok skiene fatt den siste knappe mila mot hytta, men ble innhentet av et kraftig uvær, med orkan i kastene. I effektiv kulde ned mot 40 minusgrader berget de så vidt livet ved hjelp av mye turerfaring og godt utstyr.

Hadde bloggen vært på lufta ei uke før, hadde turfølget kanskje visst om overflatevannet og lagt opp til ei annen rute, og dermed sittet varme og mette på hytta når uværet nådde dem.

Den gang i 2006 da forskerne testet ut blogging i disse fjellområdene brukte de bærbare PC-er til femsifrede beløp og PDA (Personlig digital assistent), også kjent som Palm. Vi snakker om gamle dager, før smarttelefoner fantes i annenhver lomme og blogging var en aktivitet for folk flest.

Blir til mens vi går

- Bloggen blir til mens vi går, sier Kjetil Bjørklid i Statskog. Det gjenstår å se om vi snart kan følge Fjelltjenesten på Facebook eller Twitter. Det kommer vel an på tilbakemeldingene fra deg og meg.

Men forskerne, de er opptatt av helt andre ting som vi andre ikke har begynt å tenke på ennå. Forresten, jeg kan røpe at på et prosjekt har forskerteamet fått noen oldemødre til å spille Wii. Bare vent…

Powered by Labrador CMS