Den nye nordlendingen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En mandag morgen hver vår og høst presenteres Konjunkturbarometeret for Nord-Norge for et stort oppbud av dresser, drakter og vindjakker fra næringsliv og offentlig sektor i nord.

Resten av uka går debatten om den nordlige landsdelens tilstand og fremtidsutsikter.

15. november ble Konjunkturbarometer for Nord-Norge høsten 2010 sluppet. For 15. år på rad er det gjort opp status innen arbeidsmarked, industri, petro, reiseliv, privat tjenesteyting og offentlig sektor. Norut har ansvaret for det faglige innholdet i det halvårige barometeret. Trykket i nord presenteres av oppdragsgiverne Sparebank 1 Nord-Norge og Innovasjon Norge.

Lyn-Quiz
Hva vet du om Nord-Norge?

1. Hvordan er arbeidsledigheten i Nord-Norge sammenlignet med resten av landet?
 

Er det flere arbeidsledige, like mange arbeidsledige eller færre arbeidsledige sammenlignet med landsgjennomsnittet?

2. Hva heter den tredje største byen i Nord-Norge?
 

Hjelper det hvis jeg sier at Tromsø er størst med Bodø som nummer to?

Myteknusing
I tillegg til konjunkturene fra Norut sparker Universitetet i Tromsø i gang debatt om Den nye nordlendingen denne uken.

Universitetet i Tromsø har analysert ham og henne i fortid, nåtid og fremtid. I lett tilgjengelig språk og engasjerende innpakning blir nordlendingen av- og påkledd myter og realiteter.

Er du over 30 år kjenner du mytene om nordlendingen. Mytene er gjentatt så mange ganger at jeg vegrer meg for å skrive dem på skjerm en gang til.

Er du under 30 har du den fordelen at det ikke er for sent å flytte nordover med et åpent sinn.

For hva er den største utfordringen i nord i følge høstens barometer? Det er mangelen på arbeidskraft. Mangelen på folk med fagbrev og høyskole- og universitetsutdanning er stor og vil stige framover. Arbeidsplassene finnes, og allerede langpendler 10 000 arbeidstakerne fra Sør-Norge og utlandet for å få landsdelen til å gå rundt.

Nordnorske virksomheter mangler 7600 personer, og Finnmark har landets desidert største mangel på arbeidskraft sett i forhold til størrelsen på arbeidsstokken.

Nord-Norge har færre arbeidsledige enn landsgjennomsnittet (svar på spørsmål 1). Ledigheten har ligget stabilt på under 3 % siden finanskrisen. Trodde du på myten om at nordlendingene er late landsmestre i lediggang?

En rekke sentra i nord har opplevd stor vekst de siste årene. Trodde du at Mo i Rana var ei fraflyttet grend rundt en nedlagt hjørnesteinsbedrift? Så feil kan man ta. Mo har over 100 små og store bedrifter, har landets største industripark og er Nord-Norges tredje største by (svar på spørsmål 2).

Det blir temperert debatt om Den nye nordingen på studenthuset Driv denne uken. I panelet deltar professorer, kommunikasjonsfolk, kulturarbeidere, gründere og fotballtrenere side om side.

Trodde du på myten om at forskningsmiljøene ikke engasjerer seg i saker som angår folk flest og livene våre?
 

Powered by Labrador CMS