Hjerne-OL til Tromsø?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø sentrum. Foto: Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Tromso.kommune.no (Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Tromsø kommune)

Jeg er egentlig ikke interessert i sjakk. Det er som kjent sammenheng mellom interesse og ferdigheter. Jeg er en elendig sjakkspiller. Sjakk? What’s in it for me?  

Men nå er det slik at lørdag 2. oktober 2010 kan Tromsø bli OL-by. Da skal 167 delegater fra like mange nasjoner avgjøre om Tromsø skal få Sjakk-OL i 2014.

Delegatene er samlet i olje- og vintersportbyen Khanty Mansjisk i Russland til Sjakk-OL 2010. Valget for 2014 står mellom to byer, Varna i Bulgaria og Tromsø i Norge.  

Denne uka er det full mobilisering i Khanty Mansjisk. En Tromsø-tung delegasjon med Kulturministeren i spissen er på plass når dommen faller lørdag. ”And the winner is….”. Generalsekretær Dag Danielsen i Norges sjakkforbund er nesten skråsikker på at det blir ja til Tromsø. 

Hva er egentlig sjakk-OL? Hvordan foregår det? Hvor stort blir det? Hvor mange deltakere? Pressedekning i inn- og utland?  

Jeg er ikke forsker, men jeg jobber i et forskningsmiljø. Sjakk-OL i Tromsø i 2014. What’s in it for us? Kompetansebyen Tromsø? Forskningsbyen Tromsø? Forskningsmiljøet i nord?

Denne gangen skal ikke Tromsø-OL assosieres med muskler, teknikk og oksygenopptak. Det er hjerne, logisk tenkning og konsentrasjon som skal kobles til Tromsø-navnet.

Kanskje ikke så dumt for kunnskaps-Tromsøs omdømme?

Sjakk i tall

Hvor stort blir et eventuelt Sjakk-OL i Tromsø i 2014? Det anslås å være 600 millioner sjakkspillere i verden. Sjakk-OL arrangeres annen hvert år og pågår over 2 uker. Rundt 3000 spillere, ledere og stab deltar.

I tillegg kommer øvrige besøkende knyttet til et omfattende kulturprogram. Ingen arrangement i Tromsø noensinne har vært i nærheten så stort. Det sies at OL i Dresden i 2008 hadde 31 000 besøkende!

Den internasjonale profilen er også påfallende. Deltakerne kommer fra 167 nasjoner. Har Norge noen gang huset et så bredt internasjonalt arrangement?

Dessuten kommer millioner av visuelle besøkende til Tromsø. Sjakk på nettet er svært! Har du prøvd å google ”chess”? I tillegg til alle som spiller sjakk på nett, mot reelle og virtuelle motspillere, så følger sjakkspillere over hele verden partiene til de beste via nett. Det skjer ikke minst under Sjakk-OL.  

Treffene på disse nettstedene telles i ti- og hundretalls millioner. Litt andre tall enn på besøksstatistikken til Norut.no!

Hva betyr et slikt massivt besøk fra hele verden for Tromsø?  

Noen er raske til å sette tall på PR-verdien av denne typen arrangement. Vet du hvem disse noen er? Vet du hvordan de regner? Hvilke metoder de bruker? Er dette forskning?

Forskningsdagene pågår denne uka. Forskningens metoder og verktøy er tema i år. Målet er at folk flest skal få vite mer om hvordan forskere jobber. Hvordan går forskere på ulike fagfelt frem for å finne sine resultater? Før vi kan lese i avisen eller på forskning.no at ”Forskning viser…”.

Sjakk som bakgrunnsvariabel

I en spørreundersøkelse om forbruksvaner en tid tilbake ble jeg bedt om å oppgi bakgrunnsvariabler. Et av spørsmålene lød: Hadde dere følgende i ditt barndomshjem (alternativer for avkryssing): Piano. Sjakkspill.

Ja vel, her skulle de med oppvekst i møblerte hjem skilles fra de øvrige!

Så hvordan er samvariasjonen i den norske befolkning mellom variablene oppvekst med sjakk i hjemmet og valg av hårsjampo? Jeg har ikke sett noe til resultatene i media. Noen sitter på det datasettet. Kan vi forvente førsteside etter førsteside hvis det går Tromsøs vei 2. oktober?

Jeg lurer på: Hvordan er samvariasjon mellom sjakkspill og høyere utdanning? Sjakk og avlagt doktorgrad? Fremdeles kuriøst, men det pirrer nysgjerrigheten litt mer enn sjampovalget.

Sjakk på jobben

Verdens mest produktive systemforskere holder til på forskningssenteret Simula på IT Fornebu. Da Morgenbladet var på besøk (3. september 2010) sto sjakkbrettet klart i Simulas lokaler.

Norut Tromsø flytter rundt årsskiftet inn i nye lokaler i Forskningsparkens tredje byggetrinn. Nye lokaler medfører nye investeringer og nye vaner. Vi får ta høyde for et sjakkspill. Til bruk i lunsjpausen, vel og merke. Vil de finnes med Sjakk Tromsø 2014-logo til julehandelen?

Sjakk på nettet 

Tilbake til oppveksten i møblerte hjem. Vi hadde sjakk hjemme. Brikker i kategorien unikt kunsthandverk. Selvlagd på sløyden på ungdomsskolen. Mørkt treslag. Lyst treslag. Dreiebenk, tappjern, bor, sag, kniv, sandpapir og pussekloss. Og plaster. Brikkene fungerer fremdeles. Det er som nevnt verre med spilleren.

Det lå en invitasjon om nybegynnerkurs i sjakk i skolesekkene her om dagen. Fra Tromsø Sjakklubbs Ungdom. En time i uka. Helt overkommelig pris. Gangavstand. Så hva gjør man i disse OL-tider?

Invitasjonen ble nærmest konfiskert. For kort tid til å kvalifisere seg for 2014 uansett! Den underliggende motivasjonen var kanskje følgende scenario: Bli spilt trill rundt av barn som ikke kan gangetabellen enda. Nei!

Men jeg har vunnet ALLE mine parti nettsjakk. Så det så. Dumme PC! Det var motiverende, helt til jeg innså hvordan maskinen tilpasset seg mitt nivå, og spilte dårligere og dårligere. Hva skjedde? Forsto CPU’en hvem den hadde med å gjøre? Ubehagelig.

Jeg har altså spilt nettsjakk EN gang. Men det kunne jo være fristende å gjenta. En dag på jobben? Har dere tenkt på det, dere arbeidsgivere som har sperret adgangen til sosiale nettverk for å holde produktiviteten oppe? Har dere husket å sperre for nettsjakk?

Sjakk og personlighet

Løper? Eller var det springer? Design og foto: Rannveig H. Stiberg

Er ikke sjakk nerdete? Stillesittende, lite innovativt, ikke helt ”hands on”?

Eller som på film, bak lukkede tunge plysjgardiner, med sigarrøyk, konjakk og hentesveis? Bare assosiasjonene til begrepet ”stormester”…

Det anslås å være 600 millioner sjakkspillere i verden. 600 millioner nerder?

Norge er ingen stor sjakknasjon, men har flere unge dyktige sjakkspillere. Folk flest kan bare navnet på en av dem.

Magnus Carlsen er en merkevare (PRprat.no 28.9.2010).

Ei Tromsøjente på 12 år deltar i disse dager i junior-EM i sjakk i Georgia. Sannsynligvis ei jente som greier å ta igjen de to tapte ukene på skolen når hun kommer hjem. Altså: Gi barna sjakk før fotballen tar dem!

Nå, så enkelt er det ikke. TIL-spiss Sigurd Rushfeldt er en som kombinerer fotball og sjakk. Rushfeldt beskrev Magnus Carlsen som Norges største idrettsutøver da fotballspissen ikke overraskende tapte en sjakkduell mot Carlsen i vår.

Simen Agdestein spilte på A-landslaget i både fotball og sjakk samtidig, og har i tillegg danset på TV2.

Alexandra Kosteniuk fra Russland, verdensmester i sjakk, modell og Tromsø 2014-ambassadør, har over 100 000 followers på twitter.

Nerdesporet henlagt. 

Det viser seg ofte at de som presterer høyt på et felt gjerne gjør det på flere. Egenskaper som konsentrasjon, nøyaktighet, logisk resonnement, å planlegge flere trekk framover og tålmodighet må til for å bli en god sjakkspiller. Og man må trives med å sitte stille på en stol.

De samme egenskapene kommer godt med som akademiker og forsker.

Er det ikke nettopp slike jenter og gutter forsknings-Tromsø vil ha?

Sjakk og rekruttering

Skal man drive med forskning på internasjonalt nivå i Norge er man avhengig av internasjonal rekruttering. Halvparten av staben ved Norut Narvik er rekruttert utenfor Norges grenser. Hva gjør at folk med spisskompetanse kommer til Tromsø eller Narvik eller Alta og blir der?

Er miljøet internasjonalt tiltrekkende? I Narvik har de i hvert fall cricket-klubb, med Norut Narvik som sponsor. Og Tromsø åpner snart internasjonal grunnskole tilknyttet IB-systemet.

Hva med etterbruk etter et eventuelt OL?

- boliger som gjør det lettere for studenter og nyansatte å etablere seg i byen?
- utleieenheter til gjesteforskere fra inn – og utland?
- Hotell- og konferansefasiliteter beregnet på store arrangement?
- Arrangementserfaring?
- Internasjonal erfaring?
- Logistikk og trafikkavvikling?
- Flere internasjonale flyruter?

Blir Tromsø en prikk på kartet for nye mennesker om fire år? Blir det mer enn en prikk på kartet og et midlertidig oppsving i turismen? Blir det et sted unge mennesker og akademikere får en positiv assosiasjon til?

Har de Universitet i Tromsø, så langt nord? Kanskje jeg kan studere der. Driver de med jordobservasjon og romforskning i Tromsø? Rocket Science, der oppe ved Nordishavet?

Nordishavet, det var i hvert fall det navnet jeg lærte på skolen. Mellomleddet ”is” er i ferd med å smelte bort. Nettopp det gir nye utfordringer for forskningsmiljøet i nord.

Hva forskes det på i Nordområdene? Onsdag denne uken åpnet Jens, Kristin, Liv-Signe, Lisbeth og Tora Framsenteret i Tromsø. Kaldt klima-forskning er et sentralt teknologifelt i Narvik. Hva finnes på havbunnen der nord? Hva er egentlig bioprospektering?

Nord-Norge, er det et sted i verden hvor jeg både kan jobbe, forske og nå mine mål, og samtidig leve?

Lørdag 2. oktober faller avgjørelsen. Kanskje blir det Sjakk-OL i Varna i Bulgaria om fire år. Kanskje ikke. 

Powered by Labrador CMS