Ny forskning viser at...
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Leser du også stadig artikler som starter med det? Det er fullt av slike artikler i avisene, på nettet og på Facebook.
Kanskje noen har sendt en artikkel til deg på e-post eller en forelder spør deg om en artikkel de har lest. Hvis man leser avisene virker det som om hva som er “sant” endres hver uke. Hvordan kan man egentlig vite hva man skal “tro” på? Her er noen nyttige tips for hvordan du kan lære å vurdere forskning bedre:
Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen i Bergen og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har laget et fint nettkurs: http://kunnskapsbasertpraksis.no/kritisk-vurdering/
E-boken “Testing Treatments - Hva virker” skrevet av Imogen Evans, Hazel Thornton, Iain Chalmers og Paul Glasziou kom nylig på norsk. Boken er gratis og kan lastes ned og leses på din pc, nettbrett eller e-bokleser.
Hvis du er bruker/klient/pasient/pårørende eller bare interessert i helse kan nettsiden Sunn Skepsis gi mange nyttige tips. Nettsiden er utviklet av Høgskolen i Oslo og Akershus.
Siden jeg som skriver dette er bibliotekar må jeg selvfølgelig også anbefale noen bøker (i gammeldags trykt format):
“Forskning viser at…?” av Finn Wisløff og Sigbjørn Fossum bruker eksempler fra mediene til å forklare hvordan medisinsk forskning foregår.
“Kunnskapshåndtering i medisin og helsefag” av Arild Bjørndal, Signe Flottorp og Atle Klovning kom nylig i ny 3. utgave og inneholder mye nyttig stoff om hvordan man kan kritisk vurdere forskning.
“Jobb kunnskapsbasert! En arbeidsbok” av Monica Nortvedt, Gro Jamtvedt, Birgitte Graverholt, Liv Merete Reinar og Lena Nordheim er spesielt skrevet for sykepleiere, men er også nyttig for andre faggrupper.
Trisha Greenhalghs “How to read a paper” kommer snart i ny 5. utgave. Boken er på engelsk, men er forholdsvis lettlest og faktisk ganske humoristisk.
Hvis du jobber i et helseforetak eller er student på en høgskole/universitet kan biblioteket på arbeidssted/studiested hjelpe deg med å få tak i boken. Ditt lokale folkebibliotek kan ha boken, og hvis de ikke har den kan de låne den inn til deg. Bøkene kan også kjøpes i alle bokhandlere.
Alle kan bli bedre til å vurdere kvaliteten og relevansen på forskningsartikler. Neste gang du leser “Ny forskning viser at…” kan du ha et bedre eget kritisk blikk.