For få frisparkmål i VM?

Av Anders Løland, Seniorforsker

Til tross for 53 forsøk http://www.fifa.com/worldcup/statistics/teams/shots.html, har det hittil i VM ikke blitt scoret mål på direkte frispark. Skyldes dette JABULANI, den mye omtalte ballen, eller er det bare tilfeldighetene som er ute og går?

Ifølge en dokumentar sendt på britiske ITV har det i gjennomsnitt blitt mål på hvert 20. frispark i tidligere fotball-VM. Derfor burde vi sett minst to frisparkmål allerede. Men så har vi disse tilfeldighetene da.

Hvis vi går litt vitenskapelig til verks kan vi sette opp følgende påstand:

Det blir i gjennomsnitt mål på hvert 20. frispark.

Det betyr at sannsynligheten for mål er 5% per frispark. Vi antar her at hvert frispark er uavhengig av alle andre frispark.

Siden jeg som statistiker ikke kan fri meg fra å tro at dette kan skyldes tilfeldigheter, vil jeg ikke gi slipp på at hvert 20. frispark gir mål før sannsynligheten for at det er tilfeldig er under 5%, noe den ikke er enda.

Først etter 59 frispark uten mål kan vi si at dette ikke er tilfeldig, og at det scores uvanlig få frisparkmål i årets VM. Det kan med andre ord skyldes tilfeldigheter, men er helt på grensen.

Det kan komme av JABULANI, men det finnes selvfølgelig andre muligheter. For eksempel kan det være de fæle VUVUZELAene som gjør frisparkerne mo i knærne!

For de spesielt interesserte kan jeg røpe at hvis jeg er strengere, og krever at sannsynligheten for at manglende frisparkmål skyldes tilfeldigheter er under 1%, er det først etter 91 frispark uten frisparkmål jeg med god samvittighet kan skylde på JABULANI eller noe annet.

Dette innlegget ble skrevet rett etter Italias trasige 1-1-kamp mot New Zealand på søndag. Følg med på http://vm.nr.no/ for oppdaterte sannsynligheter for de ulike lagenes plasseringer.