Hva skjedde med Spania?

Av Anders Løland, Seniorforsker

Før VM regnet NR ut at Spania hadde 21% sjanse for å vinne fotball-VM. Etter at alle gruppene har gjennomført to av tre runder, har det skjedd mye.

La oss gå rett på sak. Figuren under viser sannsynligheten for 1. plass for de tolv nåværende favorittene per i dag, etter kampene spilt 21. juni, samt utviklingen i vinnersannsynlighetene siden VM startet.

Sannsynligheten for 1. plass for de tolv nåværende favorittene per i dag, etter kampene spilt 21. juni, samt utviklingen i vinnersannsynlighetene siden VM startet.
Sannsynligheten for 1. plass for de tolv nåværende favorittene per i dag, etter kampene spilt 21. juni, samt utviklingen i vinnersannsynlighetene siden VM startet.

Mens Spania var favoritten og har rotet det til, er nå Argentina, Nederland og Brasil de tre klart største favorittene til å vinne VM. Sannsynligheten er nå over 50% prosent for at et av disse tre landene stikker av med pokalen. Dette er en konsekvens av kampene som er spilt så langt.

Det var noe skepsis til Argentina før VM, men etter to klare seire har de klatret til topps så langt.

Tyskland startet med en vinnersjanse på 7,5%. Den økte til rundt 12% etter den første seieren mot Australia, men falt igjen etter tapet mot Serbia.

Bakfra kommer Uruguay, Paraguay og Mexico, som har styrket sine sjanser betraktelig etter forhåndstipset på cirka 0,5%.

Beregningene er basert på at hvert lag tilordnes et styrketall før hver kamp. Ut fra styrketallene til to lag som møtes, skal en kunne avlese sannsynligheten for seier, uavgjort og tap. Styrketallene vil være noe à la FIFA-rankingen, men mer direkte relatert til utfallet av enkeltkamper.

Argentina, Nederland og Brasil har nå omtrent samme styrketall. Det betyr at NR-modellen mener de nå er omtrent like gode lag. Tilsvarende har Spania litt høyere styrketall enn Portugal, men lavere sannsynlighet for å vinne (9,5% mot 6%), siden Portugal i praksis er klare for åttendelsfinalen, mens Spania må vinne kampen mot Chile.

Modellen var før VM basert på tipsene til 14 fotballeksperter fra TV 2 Sporten. Eksperttipsene og de virkelige kampene blir vektet i forhold til hverandre, slik at eksperttipsene har like stor betydning som de virkelige kampene etter at hvert lag har spilt to kamper. Når alle lag har spilt flere enn to kamper betyr derimot de virkelige kampene mest.

Sannsynlighetene oppdateres hver dag under hele VM basert på kampene som blir spilt, og her kan det som vi har sett endre seg fort. Følg med videre på vm.nr.no!