Hvem vinner (ikke) fotball-VM?

Av Anders Løland, Seniorforsker

Siden 1998 har NR regnet på sjansene til de ulike lagene i fotball-VM. I år har vi, i samarbeid med TV 2 Sporten og deres eksperter, kommet fram til at Spania er favoritten med en vinnersannsynlighet på cirka 20%. Det betyr riktignok at sannsynligheten for at Spania ikke vinner er 80%.

Hvordan er det egentlig mulig å regne på lagenes VM-sjanser?

Ethvert lag tilordnes et styrketall, og ut fra styrketallene til to lag som møtes, skal en kunne avlese sannsynligheten for seier, uavgjort og tap. Styrketallene vil være noe a la FIFA-rankingen, men vil være mer direkte relatert til utfallet av enkeltkamper.

Før mesterskapet begynner, ble disse styrketallene fastsatt ut fra ekspertvurderinger fra fotballeksperter tilknyttet TV 2 Sporten. Etter hvert som VM-kampene spilles oppdateres styrketallene, slik at styrketallene etter hvert bestemmes mer og mer ut fra de spilte kampene, og mindre og mindre ut fra de opprinnelige eksperttipsene.

Styrketallene før VM begynner for de ti lagene med høyest styrketall er vist i tabell 1.

Tabell1: Styrketallene før VM begynner for de ti lagene med høyest styrketall
Tabell1: Styrketallene før VM begynner for de ti lagene med høyest styrketall

Brasil har for eksempel høyest FIFA-ranking, mens favoritten Spania har høyest styrketall. (Brasils styrketall er satt til 100, de andres styrketall er vist i forhold til Brasils.)

Sannsynligheten før VM begynner for å nå finalerundene for de ti lagene med høyest finalerundesannsynlighet er i tabell 2.

Tabell 2: Sannsynligheten før VM begynner for å nå finalerundene for de ti lagene med høyest finalerundesannsynlighet
Tabell 2: Sannsynligheten før VM begynner for å nå finalerundene for de ti lagene med høyest finalerundesannsynlighet

Selv om Brasil har et høyere styrketall enn Nederland, har Nederland større sjanse for å nå finalen, fordi veien dit trolig er litt mindre kronglete for Nederland.

Det er min gode kollega Magne Aldrin som står for metodikken og beregningene. Han har dessuten gjennomgående gjort det bra i diverse VM-tippekonkurranser ved å følge fotball-modellens forutsigelser.

Sannsynlighetene oppdateres hver dag under hele VM basert på kampene som blir spilt. En sjokk-åpning fra nord-og-ned-dømte Nord-Korea vil for eksempel øke deres sjanse for å gå videre fra gruppespillet.

Følg med på vm.nr.no!