Med R/V "Knorr" i Danmarkstredet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

RV "Knorr" til kai Woods Hole. (Foto: Ben Frantz Dale/Wikimedia Commons)

Mellom 21. august til 23. september, er forskningsfartøyet R/V “Knorr” på tokt i Danmarkstredet. “Knorr” tilhører Woods Hole Oceanographic Institution, verdens største private marine forskningsorganisasjon, med hovedsete i Woods Hole, USA.

Målet med ekspedisjonen er å finne ut mer om havstrømmer i området, som er av stor betydning for klimaet på jorden. I områdene utenfor Grønland avgir havet store mengder varme til atmosfæren; denne varmevekslingen, blandet med store mengder smeltevann fra Grønlands iskappe, har forskerne i dag liten oversikt over.

Hovedmålet med årets ekspedisjon, er å sette ut bøyer med måleutstyr, som skal ligge i området et helt år, før de samles inn. Det skal også foretas målinger direkte fra skipet. Forskningsprosjektets mål er i hovedsak å finne ut hvor havstrømmen som passerer mellom Island og Grønland kommer fra. Denne strømmen, som kalles “Denmark Strait Overflow Water” (DSOW), er en del av et stort sirkulasjonssystem i Atlanterhavet, hvor varmt vann fra sør strømmer nordover, avgir varme, og deretter legger kursen sørover igjen.

For å forstå hvorledes global oppvarming, og den uunngåelige økte tilførselen av ferskvann fra Grønland, virker på havstrømmen, er det viktig å vite hvor DSOW kommer fra.

Litt av utstyret som skal med. (Foto: Sindre Skrede)

Pakking

Lørdag går turen til Island for mitt vedkommende, før jeg mønstrer på R/V “Knorr” søndag. Undertegnede er en 22 år gammel journalistikkstudent ved Universitetet i Bergen. Skolelaboratoriet i Realfag ved UiB har spurt meg om å være med på denne forskningsekspedisjonen. Jeg er en del av en gruppe med engelskspråklige skribenter, fotografer og filmfotografer som skal formidle hva som skjer på toktet; det hele skal publiseres på engelsk på en egen nettside (som ikke er helt klar ennå). Jeg er derimot med for å skrive på norsk, for et norsk publikum.

Bruk gjerne kommentarfunksjonen her på bloggen til å stille spørsmål underveis.

For tiden er stuen omgjort til omlastingsterminal; det er en del som skal med for en måneds tur på skip. På bildet sees litt av det jeg har funnet fram hittil, så får det heller vise seg om jeg klarer å huske alt.

Powered by Labrador CMS