Ombord på RV «Knorr»

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

RV «Knorr» ble sjøsatt i 1968, og ble overtatt av Woods Hole Oceanographic Institution i 1970. Hun har siden den tid seilt mer enn 1,6 millioner kilometer - eller tilsvarende 40 ganger rundt jorden.

 

For tiden ligger hun i havnen i Reykjavik, mens forskere fra Norge, Island, Nederland og USA finner sin plass ombord. I tillegg kommer utstyr som ennå ikke er lastet: for eksempel kilometervis med wire, som, sammen med tunge ankere, skal holde bøyene på plass der ute i Atlanteren.

I morgen klokken ti lokal tid (1200 norsk tid) kaster «Knorr» loss, og setter kursen mot en bøye som har ligget i sjøen et år allerede. Denne skal fiskes opp, data skal leses av, før batteriene blir byttet, og bøyen satt ut igjen i havet.

RV «Knorr» til kan i Reykjavik. Foto: Sindre Skrede

De neste ti dagene skal Knorr - så lenge været er godt nok - sette ut nye bøyer med måleutstyr langs en linje tvers over Danmarkstredet. Skipet går så innom Ísafjörður, på nordvestspissen av Island, hvor en del av forskerne forlater skipet.

I ukene etter, frem mot 23. september, seiler skipet i farvannet rundt Island for å måle havstrømmer ved hjelp av utstyr som best kan beskrives som et avansert ekkolodd, og det som (noe misvisende) kan beskrives som en moderne utgave av «nansenflasken»: et CTD-instrument. Nøyaktig hvor ferden går videre, er dog ikke fastlagt;

— Hvor vi seiler bestemmer vi ikke før vi har foretatt vår første måling. Vi ser hvilke resultater vi får ut, og vurderer den videre reiseruten basert på det, sier sjef for ekspedisjonen, Robert Pickard.

Kartet her på siden markerer posisjonene hvor bøyene skal besøkes/settes ut, men hvor ferden går etter det er det altså ingen som vet - ennå.

Outreach-teamet (vi som skriver, tar bilder og lager film) har funnet seg til rette på “upper lab». Alt av utstyr må festes godt, for selv om det er sommer og etter sigende nokså rolige forhold, kan været fort endre seg. I høy sjø vil det som kan flytte på seg, flytte på seg. Ved hjelp av skruer, stropper og hyssing, festes laptoper, harddisker og annet til bordet.

Upper lab på «Knorr», der blant annet undertegnede har fått arbeidsplass. Foto: Sindre Skrede

Lugarene ombord på RV «Knorr» er tomanns. Man kan laste ned en fullstendig oversikt over dekkene på «Knorr», med planskisser, her.

Lugar 2-79-2. Foto: Sindre Skrede

Powered by Labrador CMS