Den sommeren Børre ble stor

Magdalene Langset. (Foto: NINA)

Skrevet av Magdalene Langset, NINA

-Jeg er biolog og jobber som tekniker på sjøfuglgruppen på NINA. Jeg er feltansvarlig på sjøfuglkolonien Anda, en av Vesterålens vakreste perler. Anda er et naturreservat og Ramsar-område, og ligger i Øksnes kommune. Øya som har bratte klipper og er torvkledd på toppen ligger ut mot storhavet, og her hekker lunde, krykkje, lomvi, alke, toppskarv, stormåker og flere andre arter. Vi som tilbringer sommeren her har base i fyrboligen, og her har vi alt vi trenger. Vi har båt, men landingsforholdene kan være vanskelige, så vi har alltid rikelig med proviant på lager.

Favorittfuglen min er tyvjoen; luftens pirat, akrobaten.

 

 

Krykkjeungen Børre bodde i reir 13, ved landgangen på Anda. Han var den største av 2 unger. Vi har veid, målt og fotografert ham hver 5. dag og fulgt utviklingen hans fra et lite dun-nøste til en flott ungfugl, like før den tar til vingene og forlater reiret. Man kan ikke se forskjell på kjønnene hos krykkjene, så Børre kan utmerket godt være ei jente.

Dag 1

Dag 1. (Foto: Magdalene Langset)

Børre veier 45 g. Ungeduna har tørket og er blitt myk, fluffy og varm, men ikke vanntett. Hans nye søsken er på vei ut av egget. Ytterst på nebbene til begge synes eggtanna, en skarp spiss som hjelper ungene å komme ut av egger. Børre er malt grønn på hodet, og har fått oransje ring for å unngå å forveksle ham med andre.

Dag 6

Dag 2. (Foto: Magdalene Langset)

Nå er det to som konkurrerer om de tilgjengelige ressursene. Ungene mates med småfisk som foreldrene har plukket på havoverflaten. Når ungene tigger etter mat gulper de voksne den opp, rett ned i gapet til ungene. Eggtannen er fremdeles synlig og begge ungene er dekket av dun over hele kroppen. Børre veier 83 g. og har lagt på seg 7,5 gram pr. dag. Det er ikke mye. Bille, 2 dager yngre og med lyseblå ring veier 55 gram. 

Dag 11

11 dager. (Foto: Magdalene Langset)

Så langt er dagene gode og det er nok mat til ungene. Begge er tørre og friske og trives. Børre har lagt på seg 18 gram/dag. Han er blitt litt mindre nusselig og begynner å se ut som en måkeunge. Under ungeduna kan man se begynnende fjærvekst over hele kroppen, og han har fjærhylser på vingene hvor kanten på vingefjærene så vidt er synlige. Bille er 9 dager gammel og har lagt på seg 17,5 gram/dag. 

Dag 16

11 dager. (Foto: Magdalene Langset)

Bare en mor kan nok synes at Børre er pen, men han vokser og utvikler seg. Siden sist er han blitt enebarn. Kanskje greide ikke foreldrene å skaffe nok mat til begge, og minstemann måtte gi tapt. Eller det kan ha vært en rovfugl som kom forbi. Uansett grunn er det nå førstefødte Børre som får all maten, i likhet med mange andre krykkjeunger som er blitt enebarn. Denne perioden har Børre lagt på seg 14 gram pr. dag. 

Dag 21

Dag 16. (Foto: Magdalene Langset)

Børre nyter godt av livet som eneste unge i reiret og har lagt på seg 20 gram pr. dag. Mye av duna er enda der, men det meste av kroppen begynner å bli fjærkledt. Ungeduna som nå bare sitter ytterst på fjærene faller av, og nå kan man tydelig se at ungfugldrakten begynner å ta form. Børre liker oss ikke lenger og begynner å bli i dårlig humør når jeg tar ham opp.

Dag 26

Dag 26. (Foto: Magdalene Langset)

Børre er blitt en smellvakker ungfugl. Han har lagt på seg bare 8,6 gram pr. dag. Det er ikke mye, men det er normalt at vektøkningen avtar, og han skal nok også gå litt ned i vekt før han flyr ut.  Vi har ringmerket ham for å være på den sikre siden, for nå er han så stor at han kan prøve å stikke når vi kommer på reirsjekk. Reiret hans ligger i en klippe slik at det eneste han kan gjøre for å rømme er å hoppe utfor. Det er litt for tidlig, så hvis han virker engstelig neste gang vi kommer, tar vi ham ikke opp. Fremdeles skal han være på reiret og mates i minst 10 dager til.

31 dager 

Børre lar seg plukke opp en siste gang. Vingene hans er 22,5 cm. lange. Han har gått opp 3 gram i løpet 5 dager. Slik kan det ikke fortsette for ham, han må nok snart forlate reiret. Dessverre har vi ikke bilde av ham fra denne dagen. Han har ringnummer 6199091. Hvis noen ser ham, be ham ringe hjem!

Powered by Labrador CMS