090909
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kroppen inneholder et stort transportsystem for blod. Oksygen må fraktes ut til kroppens celler. Hvis du tar alle blodårene i kroppen og plasserer de etter hverandre, så har en person anslagsvis 96 000 km med blodårer. Et ufattelig tall.
Hjertet pumper oksygenrikt blod ut i kroppen og hvis det oppstår problemer med blodforsyningen til et område, så kan det medføre at celler dør. Hjertet forsynes av kransearteriene. Hvis en blodpropp stanser transporten av oksygen til hjertemuskelen så får personen et hjerteinfarkt.
Blodet er en kompleks sammensetning av mange ulike element. De røde blodcellene som transporterer oksygen er viktige, men kroppen trenger også transport av mange andre stoff som proteiner, hvite blodceller, næringsstoffer og hormoner.
Det er kanskje ikke så rart at det oppstår skader i dette transportsystemet med sykdom til følge. Det fascinerende er at du kan påvirke sammensetningen av blodet og forebygge blodpropper og andre skader. Et avansert rørsystem som trenger fornuftig vedlikehold – røykeslutt og fysisk aktivitet er gode vedlikeholdsrutiner.
Kl.09.09 den 09.09.09 var jeg til stede på åpningen av SINTEFs oppgraderte Flerfaselaboratorium på Tiller i Trondheim. Dette er et avansert laboratorium som studerer hvordan olje og gass kan transporteres gjennom rør fra oljefeltene.
I begynnelse av oljeeventyret så var løsningen oljeplattformer med kort transportavstand for olje og gass. Etter hvert oppsto det behov for at man skulle kunne transportere olje og gass over lengre avtander og det krevde en stor forskningsinnsats.
I flerfase ligger det at olje, gass og vann kan transporteres i en og samme rørledning.
IFE på Kjeller hadde kunnskapen om flerfasestrøm fra kjernekraft og utviklet dataprogrammet OLGA. Det tok skikkelig av da man bygde Flerfaselaboratoriet på Tiller i Trondheim i 1983 og fikk input til beregningene fra storskala modellforsøk. Dette førte til et tett samarbeid mellom SINTEF, IFE og NTNU.
Tidligere sjef for SINTEF, Johannes Moe, har sagt følgende om nytteverdien av flerfaseutviklingen: ”Skulle jeg gjette, ville jeg anta at flerfaseutviklingen alene har skapt verdier som kunne betalt all norsk forskning de siste 20 årene.”
Flerfaseteknologien har gjort det mulig å drive olje- og gassutvinning uten plattformer, og i stedet ha utvinningsanlegg på havbunnen. Det betyr at det som tas opp må sendes over lange avstander til andre plattformer eller til anlegg på land før de ulike elementene skilles.
Det høres enkelt ut med slik transport, men mange problemer kan oppstå bl a væskepropper som kan gi stor skade på mottakersiden. Vann i rørene kan også bidra til det oppstår isliknende krystaller (hydrater) som i verste fall kan gi tilstopping.
Samtidig blir ikke miljøutfordringene mindre med olje- og gassutvinning i mer sårbare miljøområder. Håpet er derfor at det nye oppgraderte anlegget i Trondheim vil bidra til en fortsatt forsvarlig forvaltning av petroleumsressursene våre.
Flerfaselaboratoriet i Trondheim har litt andre dimensjoner enn hva jeg er vant med for å studere sirkulasjonen i mennesket. Vi bruker også fysiske og matematiske modeller for å simulere det som skjer i menneskekroppen.
Vi kan ikke endre designet av rørsystemet i kroppen vår, men kunnskap om hvordan blodet strømmer gjennom blodårene og hjertet, kan bidra til å gi pasientene bedre behandling. Ved å måle blodhastigheter med ultralyd kan vi for eks finne forsnevringer som trenger kirurgisk behandling.
Fortsatt dør nesten 40% av befolkningen av hjerte- og karsykdommer. Vi har mye kunnskap om hvordan vi kan forebygge slik sykdom. Flerfaselaboratoriet i Trondheim kan forebygge økonomiske og miljømessige katastrofer. Hvordan du tar vare på sirkulasjonssystemet ditt kan forebygge katastrofer i kroppen din.