35 år seinere

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For 35 år siden reiste jeg til USA for å være utvekslingsstudent og for å gå siste skoleåret på high school. Jeg bodde i Lafayette utenfor San Francisco og hadde et fantastisk flott år på en god skole, fikk gode venner og opplevde mye spennende, men ikke minst hadde jeg en vertsfamilie som gjorde oppholdet til en opplevelse for livet.

Sist torsdag dro kona og jeg til Nice for å treffe vertsforeldrene mine igjen – vi har møttes mange ganger igjennom årene. Vi fikk fire flotte dager sammen og det ga igjen en mulighet til å reflektere over hvor viktig det var for meg å ha et opphold i et annet land og oppleve en annen kultur som tenåring.

Jeg har tidligere nevnt at vi også er vertsforeldre dette skoleåret for ei jente fra Argentina. Det var ikke enkelt å komme til Norge og ikke kunne verken norsk eller engelsk. Vi er raske til å slå over til engelsk hvis noen ikke kan norsk og det gjør det ikke enklere for en person som mangler begge disse språkene.

Vi har reflektert mye over det å være vertsforeldre og hvordan slike utveklingsopphold gjennomføres denne perioden. Det er givende å få en ungdom fra et annet land inn i huset, men også svært krevende. Det er ungdommer som er vant til å være sosialt aktive og det er ikke bare enkelt å bli inkludert i norske ungdomsmiljøer. Det er vel ikke noe annet enn et speilbilde av hvordan vi som er voksne inkluderer nye nordmenn.

Hvis vi skulle ha arrangert dette oppholdet ut fra egne erfaringer, så ville vi ikke ha hatt mottak til Norge samme helg som skoleåret begynte. Vi føler vel også at egen utveklingsstudent ville ha hatt større utbytte av å ikke ha gått på en ren teoretisk studieretning – å sitte i et klasserom dag ut og dag inn uten å skjønne noe som helst er utfordrende. Tilstrekkelig norskopplæring er derfor også viktig hvis man skal få mest mulig ut av oppholdet. Dette krever mer forberedelse og tilpasning for den enkelte student.

Samtidig er det viktig å understreke at det er mange frivillige som gjør en flott jobb for å bidra til utveksling av skoleungdom mellom Norge og andre land. Tankene her er mer for å understreke at det krever mye jobbing for at slike opphold skal lykkes både for utvekslingsstudent og vertsfamilie.

Tilsvarende er det utfordringer ved mottak av utvekslingsstudenter på universitetene. Vi ønsker at studentene blir mottatt på en slik måte at de både får optimalt utbytte av studiene og et godt sosialt opphold. Slik kan disse utvekslingsstudentene også bli viktige ambassadører for norske utdanningsinstitusjoner.

Jeg tror at Norge vil bli et stadig mer attraktivt studieland og arbeidssted for studenter og unge forskere. For studenter blir det stadig færre land uten studiebetaling og det vil gjøre Norge mer attraktivt samtidig som stadig mer undervisning blir på engelsk. For unge forskere og særlig også for unge kvinner er det mulig å kombinere forsker- og familieliv hos oss. Jeg snakket nylig med en nyansatt postdoktor fra mellom-Europa. Hun hadde allerede fått barnehageplass og følte at hun var kommet til et fantastisk sted. Hennes venninner i hjemlandet - med doktorgrad - hadde allerede forlatt arbeidslivet for en lengre periode for å være hjemme med barn.

Det var forresten flott å oppleve mye spennende kultur i Nice-området. I løpet av de fire dagene fikk vi med oss Matisse-museet, Chagall-museet og museet for moderne kunst i Nice samt Picasso-museet i Antibes og Maeghs museum i Saint-Paul de Vence. Favoritten var helt klart Chagall-museet. I tillegg fikk jeg lest en bok av Haruki Murakami. Hvis du skal besøke området og bo i en sjarmerende liten by, kan jeg anbefale Saint Jeannet.
 

Powered by Labrador CMS