52
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et år – 52 blogginnlegg fra meg på forskning.no. Jeg har brukt siste uka på å reflektere over om det har en hensikt å være blogger. Det er litt sånn at du roper inn i skogen, men vet ikke helt om noen hører det eller faktisk vil høre det.
Motivasjonen min for å begynne å skrive blogginnlegg, var helt klart å bidra med en stemme fra NTNU for mer fokus på forskning og høyere utdanning. I tillegg ønsket jeg å fortelle litt om hva som opptar en dekan på et medisinsk fakultet.
Mye av jobben som dekan er å være ”utenriksminister” for fakultetet – markere fakultetet på universitetet for øvrig, men også nasjonalt og internasjonalt. Kanskje har de som har lest blogginnleggene merket at jeg har en utrolig spennende jobb.
I løpet av året har jeg fått tatt opp viktige helse-, forsknings- og utdanningspolitiske saker som overføring av spesialistutdanningen av leger til universitetene, nedlegging av turnustjenesten, mer demokratiske stemmeregler på universitetene, forskningsetikk, samhandlingsreformen, sentrene for fremragende forskning, definisjonen av universitetssykehus og mer penger til grunnforskning for å nevne noen.
Fremskrittspartiet programfestet aktiv dødshjelp. Blogginnlegget mitt mot dette vedtaket skapte flest henvendelser utenom nettet. Jeg er overbevist om at dette er en viktig sak i tiden som kommer. Vi ønsker ikke at studentene våre skal møte en virkelighet hvor det forventes at de skal aktivt delta i å avslutte liv hos alvorlige syke. Her fikk jeg også mulighet til å nevne det internasjonalt kjente miljøet i lindrende behandling til Stein Kaasa.
Det nytter ikke bare å rope om mer penger til forskning – vi må vise ved eksempler at pengene som brukes gir nye muligheter for Norge og er viktige for å beholde velferdssamfunnet. Her har jeg brukt gode eksempler fra NTNU. Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag er en fantastisk kilde til kunnskap. Den bidrar nesten daglig til oppslag i media med nye forskningsresultater.
Ved å nevne enkelte forskningsgrupper som hjerneforskningen til Edvard og May-Britt Moser og kreftforskningen til Hans Krokan i tillegg til forskningsområder som fysisk aktivitet, bildediagnostikk og havforskning, håper jeg å vise at penger til forskning er vel anvendte penger.
Et universitet trenger gode studenter. Det er ikke alle som er enige i at karakterene fra den videregående skolen er viktigst for utvelgingen av fremtidens leger. Gode karakterer gjør videre læring lettere, men vi bør være villige til å se på om andre kriterier skal vektlegges i tillegg. Mange land gjennomfører intervju. Forskerlinjen på medisinstudiet har blitt et viktig bidrag for å øke rekrutteringen av leger til forskning.
Det som var morsomt med å gjøre opp status, er å se på hva året har inneholdt av begivenheter. Blogginnlegg blir litt dagbok. Det er vanskelig å skrive uten å nevne kulturelle opplevelser som bøker, filmer og teater.
Noen har skrevet kommentarer under blogginnleggene mine. De leses, men jeg har innsett at jeg ikke klarer å følge opp med svarinnlegg.
Jeg kan nok ikke love 52 nye innlegg, men du får bære over med meg litt til. Så får jeg leve med følelsen som er best beskrevet med en sangtittel fra Pink Floyd på albumet The Wall (1979): ”Is there Anybody Out There?”