Bart er åpen-bart smart!
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
På mandag morgen var jeg med da Kreftforeningen ved generalsekretær Anne Lise Ryel ringte på hos en av forskerne våre for å overrekke en sjekk på 3,75 millioner kroner. Bodil Kavli ble tildelt pengene for å forske videre på lymfekreft. Til sammen fikk NTNU 17,5 millioner kroner til kreftforskning.
Det er svært positivt at vi har organisasjoner som Kreftforeningen som samler inn og bevilger penger til kreftforskning. I år fordelte de nesten 160 millioner kroner. Det er også viktig å vite at det er stor konkurranse om disse midlene og at bare de beste vinner fram.
Jeg var selvfølgelig stolt over at det ble gjort stas på en av forskerne våre i forbindelse med den nasjonale tildelingen. Bodil Kavli representerer forskning som kombinerer grunnleggende forskning og samarbeid med det kliniske miljøet på St. Olavs Hospital. Det var også positivt at en pasient med lymfekreft, Arne Lyngstad, var med da Bodil Kavli fikk pengene. Målet med kreftforskningen er jo at den til slutt skal bedre behandlingen til den enkelte pasient.
November er også etter hvert blitt knyttet til bart og innsamling av penger til forskning på blant annet prostatakreft. Movember går ut på å la barten vokse i november samtidig som det samles inn penger til barten. Jeg må bare innrømme at det var med stor motvilje at jeg deltar i år.
Årsaken er ikke formålet med innsamlingen. Jeg tror det er både riktig og viktig at mannsspesifikke kreftformer også vies oppmerksomhet. Jeg føler meg også trygg på at pengene blir brukt på en god måte. Det skyldes at Kreftforeningen har tatt ansvar for at både pengeinnsamlingen skjer på en god måte og at de vil delta i fordelingen av pengene til forskning. Motviljen min er nok mer knyttet til at jeg ikke ser ut med bart.
Selvfølgelig forteller ikke folk deg at barten ser forferdelig ut. Du merker det heller når barten er borte og alle forteller deg at nå er det betydelig bedre. Vel – en dyktig kommunikasjonsmedarbeider gir seg ikke etter et høflig avslag og nå er det bart som gjelder.
Jeg tror at jeg denne gangen kompenserer, med å være opptatt av at det kommer inn penger på barten min. Heldigvis har jeg familie og venner som har skjønt at nå gjelder det å vise solidaritet med mannen med bart og betale inn litt penger.
Jeg er sikker på at det finnes andre bartemenn som meg. Sjekk om du har en venn som anlegger bart i disse dager og er med i Movember. Med et pengebidrag kan du gjøre at han føler seg litt bedre samtidig som du støtter en god sak.
Jeg tror at vi trenger litt ulike måter å markere at vi samler inn penger til forskning og hvordan vi bruker dem. Slik er både morgenstuntet til Kreftforeningen på mandag og Movember gode virkemiddel for å sette søkelyset på viktig forskning.
Nå gleder jeg meg til desember. En nevø kommenterte barten min slik på Facebook: «Verdens frekkaste bart! Glede meg te resultatet 30.11». Heldigvis er kreftforskning viktig.