“First we take Strasbourg, then we take vacation”
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne uka ble en myk overgang til ferie. Mandag til onsdag var jeg i Strasbourg og tilbrakte dagene på kontoret til European Science Foundation (ESF). Siden jeg leder Scientific Review Group for the Biomedical Sciences (SRG-MED), er det greit å tilbringe noe tid med sekretariatet. Som jeg har skrevet om tidligere, har SRG-MED erstattet Standing Committee for the European Medical Research Councils (EMRC).
Det er ikke uproblematisk å være leder i en tid hvor de forskningspolitiske aktivitetene skal overføres til den nye organisasjonen, Science Europe. Samtidig skal vi følge opp en del aktiviteter som vi allerede har startet. Det er heller ikke lett å etablere en ny organisasjon som Science Europe. De skal bygge opp et sekretariat og et nettverk som skal matche den erfaringen som er i ESF. En stor fordel for den nye organisasjonen er at hovedkontoret ligger i Brussel.
Uansett er oppdraget vårt å se til at Science Europe lykkes og at de forskningspolitiske aktivitetene vi gjør fremover skjer i et samarbeid mellom de to organisasjonene. Et eksempel på det siste var den felles innsatsen vi gjorde overfor Europaparlamentet for å styrke helseforskningen i Horizon2020.
Vi ser stadig hvor viktig det er at forskerne i Europa samler seg om felles standpunkt. Et sentralt område er at vi bidrar til å sikre et godt europeisk lovverk. En av sakene som vi har arbeidet med de siste årene, er revisjonen av direktivet som setter grenseverdier for de som arbeider i elektromagnetiske felt (2004/40/EC). Forslaget som forelå ville gjøre det svært vanskelig å bruke MR (magnettomografi) til diagnostikk og forskning. Det foreligger ingen holdepunkt for helserisiko for de som arbeider med MR-utstyr.
Etter felles innsats med mange andre organisasjoner klarte ESF å overbevise EU-institusjonene om å gjøre unntak for MR i det nye direktivet. Det nye direktivet ble vedtatt av Europaparlamentet 11. juni og av Rådet for Den europeiske union (The Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council) 20. juni. Det er godt når slike saker kan avsluttes med positivt utfall. Det nye direktivet skal implementeres i de nasjonale lovene innen 1. juli 2016.
Science Europe har kommet godt i gang i arbeidet sitt som ny forskningspolitisk aktør i Europa. De har blant annet publisert et dokument om «open access» Principles on the Transition to Open Access to Research Publications og et annet om EUs nye lovverk for databeskyttelse On the Proposed European General Protection Regulation.
Vi har fortsatt noen områder vi arbeider videre med. Jeg har tidligere skrevet om dokumentet Personalised Medicine for the European Citizen – Towards more precise medicine for the diagnosis, treatment and prevention of disease (ESF Forward Look). Dette dokumentet har i løpet av våren blitt presentert i ulike sammenhenger og blitt veldig godt mottatt. Vi vil fortsette å markedsføre dette arbeidet utover høsten. En viktig samarbeidspartner i dette arbeidet er også European Alliance for Personalised Medicine.
Tilsvarende er det fortsatt knyttet aktiviteter til de to dokumentene Implementation of Medical Research in Clinical Practice og Investigator-Driven Clinical Trials (ESF Forward Looks). Begge disse dokumentene er blitt fulgt opp med nye publikasjoner. Arbeidet rundt kliniske studier har vært nært knyttet til EUs arbeid med å revidere «Clinical Trials Directive – 2001/20/EC». Det nye reviderte direktivet er for tiden til behandling i Europaparlamentet.
Strasbourg er en vakker by og hyggelig å besøke. Jeg har de siste 6-7 gangene bodd på hotell Régent Contades som ligger sentralt i byen og like ved kontorene til ESF. Denne gangen fløy jeg til Stuttgart og hadde leiebil derfra. Det var også en god løsning, men når det er sommer, sol og varmt, er det lett å være fornøyd. Nå er det ferie.