Helmut Hirsch

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist uke var jeg på jakt etter noen bilder hjemme, men endte opp med å lese gamle notater om Helmut Hirsch.

Helmut Hirsch var en statsløs jøde med Nansenpass som begynte å studere arkitektur i Praha sammen med svigerfaren min i 1935. De var studenter ved Deutsche Technische Hochschule og ble gode venner med felles hybel.

Helmut Hirsch var engasjert i motstanskampen mot regimet i Tyskland. Like før jul i 1936 reiste han til Tyskland under dekke av å skulle besøke foreldrene sine, men de var allerede i Praha. Han ble arrestert i Stuttgart og beskyldt for attentatplaner mot Hitler.

Kanskje var oppdraget å sprenge et nazi hovedkvarter i Nürnberg. 8.mars 1937 ble han dømt til døden. Til tross for stort engasjement fra den internasjonale pressen og amerikanske myndigheter som ga han amerikansk statsborgerskap, ble han henrettet 4.juni. Ambassadør William E. Dodd prøvde å overtale Hitler til det siste.

De norske vennene i Praha engasjerte seg også og skrev brev til Hitler om at Helmut Hirsch måtte benådes. Norge tilbød han asyl.

Fortsatt er det mange studenter i ulike land som engasjerer i kampen mot undertrykkende regimer. Ofte arresteres de og fengsles i vilkårlige rettsaker. Studentaktivisten Mohammed Soudani i Tunisia er et eksempel på dette. Amnesty International gjør et stort arbeid for å hjelpe han.

I Iran stengte myndighetene tilgangen til internett i forbindelse med studentdemonstrasjonene 7.desember. I Iran er det et sterkt studentengasjement for større frihet, men opposisjonell virksomhet slås ned med alle midler. Studenter som protesterer kan bli utestengt fra universitetene.

Jeg tror at vi er avhengige av å fokusere på enkeltskjebner for å få nærhet til alle som undertrykkes og forfølges på grunn av engasjementet sitt for frihet og retten til å mene noe annet enn myndighetene.

Henrettelsen av Hirsch fikk også etter etterspill for de norske studentene. Svigerfars bror reiste like etterpå gjennom Tyskland sammen med en medstudent på vei til Norge. Han ble vekt av politiet på hotellet de bodde som kunne fortelle at kameraten hadde falt ned fra balkongen og blitt drept.

En av underskriverne av brevet til Hitler måtte vente i Berlin på innreise til Tsjekkoslovakia under München-krisen i 1938. Han ble drept av politiet fordi han angivelig hadde gått ”berserk”.

De norske studentene i Praha var overbevist om at dette ikke var tilfeldigheter.

Alle disse opplysningene fant jeg i de gamle notatene som var skrevet av svigerfars studiekamerat Karl G. Arnestad. Han hadde skrevet utførlig om dagen Gestapo dukket opp på døren i Praha og arresterte svigerfar. Han slapp ut av fengsel etter et par måneder, men det var nok vennskapet med og engasjementet for Helmut Hirsch som var årsaken til arrestasjonen.

Bildene fikk jeg ikke tid til å lete etter.
 

Powered by Labrador CMS