Helse i hvert do

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Domangel er verdens største årsak til infeksjoner. Nylig leste jeg en artikkel i Bistandsaktuelt som slo fast at ingen oppfinnelse har reddet flere liv enn toalettet. Det er derfor en stor global utfordring at 2,6 milliarder mennesker i verden mangler tilfredsstillende sanitære forhold.

Det er ikke like enkelt å skape entusiasme om flere do som å skape en allianse for reint vann og nødvendige vaksiner. Målsettingen med dagens blogginnlegg er derfor å sette fokus på at vi trenger flere do i verden. Det dør et barn hvert 20. sekund av sykdommer som kan relateres til dårlige sanitære forhold.

Nå er det store regionale forskjeller i hvor det er dårlige sanitære forhold. Dårligst stilt er landene i Afrika sør for Sahara og i landene i sørlige Asia.

Av de 2,6 milliarder menneskene som mangler tilfredsstillende sanitære forhold, bor 72 prosent i Asia. Utviklingen er positiv, men endringene skjer for langsomt. I løpet av perioden 1990-2008 har det vært en 23 prosent bedring av situasjonen for befolkningen i sørøstlige Asia. Tilsvarende tall for Nord-Afrika var 17 prosent. Totalt sett var det en bedring på bare 7 prosent i verden i løpet av denne perioden.

Det er ikke bra at 17 prosent av verdens befolkning fortsatt praktiserer å etterlate seg avføring i åpent landskap. Det innebærer at 1,1 milliarder mennesker etterlater seg avføring på åkrene, i buskene eller skogen, på strendene eller som vanlig avfall. I sørlige Asia og i Afrika sør for Sahara er det henholdsvis 44 og 27 prosent av befolkningen som praktiserer dette.

Det er selvfølgelig også store forskjeller på by og land og den sosioøkonomiske situasjonen til den enkelte. I byområdene er det gjennomgående færre som har dårlige sanitære forhold. Særlig stor forskjell er det i Latin-Amerika, Karibiske land, sørlige Asia og Oceania. Her bor sju av ti personer med dårlige sanitære forhold utenfor byene.

Tilsvarende har de rike bedre sanitære forhold. I Afrika sør for Sahara har den 20 prosent rikeste andelen av befolkningen fem ganger større sannsynlighet for å ha tilfredsstillende sanitære forhold enn den 20 prosent fattigste andelen av befolkningen. Blant den rikeste andelen har 77 prosent tilfredsstillende sanitære forhold, men fortsatt praktiserer fire prosent å etterlate seg avføring i åpent landskap.

Dette ble kanskje vel mye statistikk, men tallene viser de store utfordringene vi har med å gi verdens befolkning tilfredsstillende sanitære forhold og ikke minst forebygge mange unødvendige dødsfall.

Nå er det ikke slik at vannklosettet er løsningen i en verden som mangler reint vann. Det trengs nyskaping. Bill Gates og stiftelsen hans har bevilget 231 millioner kroner for å utvikle et nytt toalettkonsept. Det ideelle vil være et toalett som verken trenger vann, elektrisitet eller kloakkrør.

Dette er som tidligere nevnt et tema som ikke vekker det store engasjementet. Samtidig er det vel knapt noe vi setter så stor pris på som å ha gode sanitære forhold. Du har sikkert som meg opplevd sanitære forhold som har gitt deg sterke ønsker og drømmer om det doet du har hjemme. Selv utedassen på den gamle familiehytta har vært nærmest himmelsk i forhold til det du har sett i enkelte deler av verden.

Du inviteres derfor herved til å bli en aktiv forkjemper for flere do i verden. Doens venner trenger deg!

Powered by Labrador CMS