Hvor var du da…

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nei, det dreier seg ikke om staven til Oddvar Brå. Sannsynligvis lå du og sov. Jeg fulgte nyhetene på den amerikanske utgaven av CNN om kvelden 1.mai og plutselig ble det klart at president Obama hadde varslet at han ville holde en tale. Journalister som dekker Det hvite hus hastet på jobb og begynte på direktesendt TV å prøve og finne ut hva som hadde skjedd.

Dette var en uvanlig situasjon for erfarne journalister som ikke klarte å få opplysninger om hva talen skulle handle om. Etter hvert som Obama informerte sentrale personer i Kongressen, lekket saken ut og det ble klart at Osama bin Laden var drept. Kommentatorene var enige om at dette var en dag som amerikanerne ville huske – hvor var du da president Obama fortalte at Osama bin Laden var død?

Jeg var på et hotell i Grand Forks i Nord-Dakota i forbindelse med et besøk på universitet. Universitetet i Nord-Dakota har vært en god samarbeidspartner for studentutveksling i flere år og representanter fra dem har besøkt oss tidligere.

Jeg har aldri besøkt et sted i USA hvor så mange har sagt at de er norske. Det var kanskje ikke rart at nordmennene slo seg ned i denne delen av landet. God jord for landbruk og helt flatt. Samtidig var det et klima de var vant til å takle. Jeg opplevde at det snødde 1.mai!

I USA er medisinerutdanningen fireårig. Inntakskravet er at du har en fireårig bachelorgrad som gjerne kan være i samfunnsvitenskap, men det kreves at du har noen fag som kjemi, fysikk, biologi og matematikk. Det blir derfor fire intense år som medisinerstudent, men det er også interessant å se hvor forskjellig en slik utdanning kan være.

Ved Universitetet i Nord-Dakota er studentene ved campusen i Grand Forks de to første årene. Undervisningen går i perioder på åtte uker og tar utgangspunkt i ukentlige pasienthistorier. Det er ofte en pasient til stede ved gjennomgangen hver fredag, men ellers er det lite pasientkontakt og få leger som underviser.

De to siste årene fordeles studentene på fire ulike sykehus i staten. Tredjeåret som går over 48 uker, består av obligatorisk undervisning i indremedisin, kirurgi, barnesykdommer, psykiatri, allmennmedisin, gynekologi og fødselssykdommer.

Det er også et alternativ til tredjeåret. Det består av 24 uker tjeneste i primærhelsetjeneste og 20 uker som inneholder tjeneste i indremedisin, barnesykdommer, nevrofag, gynekologi og fødselssykdommer.

Fjerdeåret som består av 34 uker, er hovedsakelig valgfrie fag utenom noe obligatorisk tjeneste i indremedisin og kirurgi. Slik kan du faktisk utdannes som lege uten å ha vært gjennom alle de fagene vi underviser her hjemme. Du må altså allerede som student gjøre noen valg om framtidig legetjeneste.

Et av valgene de kan gjøre er medisinsk undervisning. De som velger dette deltar i undervisningen av studenter i fire uker.

Et undervisningselement de har ved fakultetet er et ”Interprofessional Health Care Course” hvor studenter fra medisinerutdanningen og andre helsefag møtes i smågruppeundervisning for å lære om rollen til andre helsearbeidere og hvordan de skal arbeide i tverrfaglige team. Undervisningen går over seks uker med en tretimers økt hver tirsdag ettermiddag. Gruppene består av 7-9 studenter fra sju ulike disipliner.

Ved NTNU har vi eksperter i team som har litt av den samme målsettingen, men det innbefatter ikke helsefagene fra høgskolesystemet. Vi arbeider også for å utvikle nye undervisningsarenaer som kan bidra til å bedre samhandlingen mellom de ulike profesjonene i helsetjenesten.

Det er alltid hyggelig å besøke USA. Det er lett å komme i kontakt med folk. Den personen som gjorde størst inntrykk på meg denne gangen var en nonne på 82 år som jeg traff på flyet fra Grand Forks til Minneapolis. Hun hadde sagt ja til et tre års engasjement for å bygge opp et krisesenter for kvinner helt sør i Texas.

Hun hadde riktignok med seg en yngre kollega på 80 år som skulle bistå. I distriktet de skulle etablere senteret hadde 18 kvinner blitt drept av ektemenn eller partnere de siste 20 årene og nå hadde de fått overta et større hus som var konfiskert fra en narkotikasmugler. Hun fortalte engasjert om hvordan hun gikk rundt i butikker og samlet inn gaver til rundt 100 dollar for å sikre driften av senteret.

Journalistene som rapporterte fra Det hvite hus 1. mai snakket om den andre begivenheten amerikanerne aldri glemmer og det var 11. september 2001. Jeg tror vi i Norge også husker hva vi gjorde da vi fikk nyheten om tragedien i New York. Hvor var du da…

Powered by Labrador CMS