It’s a Small World – ISFIT 2011

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har kanskje besøkt en av fornøyelsesparkene til Disney. En av attraksjonene i flere av parkene er ”It’s a Small World”. Utgangspunktet var en attraksjon på verdensutstillingen i New York i 1964 som het ”Children of the World”.

Denne ble flyttet til Disneyland og fikk etter hvert fikk navnet ”It’s a Small World”. I løpet av en båttur opplever du hele verden med sangen med samme navn som attraksjonen, mens du beveger deg fra rom til rom og hører den på ulike språk. Noen mener det er verdens mest spilte og oversatte sang. På You Tube kan du oppleve hele turen.

Nordpolen er representert ved Skandinavia med svensk tekst, og slik fortsetter det. Riktignok er turene litt forskjellige i de ulike parkene.

Hovedbudskapet er at verden er liten og at vi er avhengige av hverandre. Vi må stå sammen og skape fred på jord.

At verden er liten, har jeg opplevd til fulle dette halvåret. Med datter Margrethe på Taiwan, minstegutten Johannes i Argentina og mellomste Andreas i Oslo, så har jeg beveget meg rundt i verden via datamaskinen. Med Skype hvor vi kan se hverandre, har jeg  blitt oppdatert på store og små hendelser.

Slik har jeg fått høre om international business fagene og undervisningen i kinesisk. Hvordan det er å gå på videregående skole i Argentina med spansk som språk, eller hvordan undervisningen i arabisk er på Universitetet i Oslo. Verden er virkelig blitt som en kort båttur i en Disneypark.

Nylig var jeg så heldig å bli invitert av ledelsen for ISFIT 2011 til et møte for å diskutere aktuelle temaer og foredragsholdere til den neste store internasjonale studentfestivalen i Trondheim. Tema i 2011 vil være helse. Ved å invitere studenter fra hele verden til intensive dager med diskusjoner og foredrag, håper de å skape fred, forståelse og økt kunnskapsnivå på tvers av landegrensene.

Det er fortsatt store globale utfordringer knyttet til helse og de henger selvfølgelig sammen med fattigdom, klimaendringer, tap av biologisk mangfold, migrasjon og press på matvareressursene i verden. Mange mangler en tilfredsstillende helsetjeneste og vaksiner som kan redde millioner. Global helse er derfor et svært aktuelt tema.

Jeg har tidligere skrevet om det å være vertskap for tilreisende studenter. Nå ønsker ISFIT innspill på hvilke store personligheter innen global helse de bør invitere og hvilke hovedtemaer som bør diskuteres. Jeg er sikker på at de tar i mot innspill fra deg hvis du har gode ideer.

De er også på jakt etter sponsorer. Skulle du sitte med muligheter til å støtte arrangementet økonomisk, så er de nok interessert i å komme i kontakt med deg. Det er en fryd å treffe unge engasjerte studenter som er villige til å bruke fritiden sin for å gjennomføre et arrangement for å skape en bedre verden. Studentene som skal ha ansvaret for ISFIT 2011 er gode ambassadører for dagens studenter.

Jeg husker ennå den første turen min til Disneyland i California i 1976. De amerikanske AFS foreldrene mine, Pat og Bob, ville gi meg en hyggelig og totalt forskjellig opplevelse. Familien Riegg ville bidra til økt forståelse på tvers av landegrensene med å ha en norsk student i huset. I tillegg hadde de et stort engasjement i AFS.

I Disneyland i 1976 ble jeg raskt klar over at Pats favorittattraksjon var nettopp ”It’s a Small World”.

Powered by Labrador CMS