KU

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Langfredag la jeg ut et blogginnlegg om et besøk på ”Center for Is og Klima” ved Københavns Universitet (KU) – Hemmeligheten er i isen. Riktignok klarte jeg å feildatere innlegget. Det var fascinerende å besøke et senter som studerer temperaturforholdene og atmosfæren for tusenvis av år siden.

KU er Danmarks største utdannings- og forskningsinstitusjon. 37.500 studenter og rundt 7.500 ansatte. Universitetet har en lang historie og ble grunnlagt i 1479 som katolsk presteskole, men ble statsinstitusjon i forbindelse med reformasjonen i 1537.

Universitetet gjør det godt i den internasjonale konkurransen og er rangert som et av de beste universitetene i Europa. På Shanghai Jiao Tong rangeringen var de i 2009 plassert på 8 plass og på Times Higher Education Supplement på 12 plass. På verdensrangeringen var de på henholdsvis 43 og 51 plass.

De var også med å etablere et eksklusivt universitetssamarbeid i 2006 som heter IARU (International Alliance of Research Universities) – andre universitet i sammenslutningen er bl a Yale University, University of Oxford, University of Cambridge, University of California – Berkley, og ETH Zürich.

Center for Is og Klima er et av grunnforskningssentrene ved universitetet. Disse finansieres av Danmarks Grundforskningsfond som er et uavhengig fond som ble opprettet i 1991. Målsettingen med fondet er å fremme dansk grunnforskning innenfor alle fagområder.

Fondets viktigste virkemiddel er å opprette forskningssentre på høyt internasjonalt nivå – de kalles som i Norge Centre of Excellence. De deler ut årlig 200-250 millioner danske kroner.

Vi besøkte også et annet grunnforskningssenter – Center for Subjektivitetsforskning. Her møtte vi filosofer, teologer og psykiatere som forsket på ”selvet”. Innen feltet finnes det retninger som mener at ”selvet” er ingen ting annet enn en nevrologisk illusjon.

Senterets arbeidshypotese derimot er at ”the notion of self is crucial for a proper understanding of cognition, action, sociality, and experience, and consequently indispensable for a variety of disciplines including philosophy, psychiatry, philosophy of mind, developmental psychology, cultural studies and cognitive neuroscience.”

Jeg følte meg nok faglig mer hjemme på det siste senteret vi besøkte på KU og som hadde en annen type finansiering – The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Senteret er et resultat av en donasjon på 600 millioner danske kroner fra stiftelsen. Her har de samlet 150 toppforskere og gitt dem topp moderne laboratorier og utstyr for å skape et verdensledende senter innen proteinforskning.

Det interessante var at de har laget et senter som skal identifisere og karakterisere proteiner i et høyt tempo og på en måte som mest likner på industriproduksjon. Et litt annen tilnærming enn hva vi er vant med fra tradisjonell forskning. Det skal bli spennende å se om de vil lykkes med satsingen.

Danske forskere er heldige som har fond som Novo Nordisk. Her har de muligheter til å få bevilget betydelige beløp til forskningen. Siste bidrag fra Novo Nordisk var 885 millioner kroner til et senter med fokus på diabetes 2 – The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Andre viktige fond er Carlsbergfondet og Lundbeckfondet.

Vi får håpe at vi etter hvert får også tilsvarende fond i Norge. Det er i alle fall en god metode for å skaffe seg positiv omtale og ikke minst vite at man bidrar til å få fram viktige forskningsresultater.

Du har kanskje skjønt at jeg opplevde besøket ved KU som nyttig. Vi kan helt klart lære noe av Nordens ”beste” universitet. 

Powered by Labrador CMS