Lidenskap og perfeksjonisme

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden var jeg så heldig å være på konsert med Trondheimssolistene i London. NTNU er en nær samarbeidspartner av orkesteret og flertallet av musikerne er eller har vært studenter ved NTNU. Vi er stolt over å være et universitet som utdanner topp musikere.

Vi benyttet også anledningen til å invitere samarbeidspartnere i London-området til konserten i Cadogan Hall. Konsermester var Geir Inge Lotsberg og solist var Tine Thing Helseth på trompet. I tillegg dannet konserten et godt utgangspunkt for flere faglige møter.

Før konserten holdt kunstnerisk leder av Trondheimssolistene, Øyvind Gimse, et innlegg for gjestene våre. Han snakket om hvorfor Trondheimssolistene har gjort stor internasjonal suksess. Deres forrige innspilling ”Divertimenti” ble nominert til tre Grammy-priser. Øyvind Gimse mente at suksessen var en kombinasjon av lidenskap og perfeksjonisme.

Lidenskap og perfeksjonisme er også viktig for å lykkes i forskningen. Det er ingen tvil om at forskerne våre har stor lidenskap. Kombinert med eksellent forskning og perfeksjonisme, gir dette ny kunnskap og internasjonal heder.

Vi burde kanskje snakke mer om lidenskapen i forskningen. Det gjør det kanskje lettere å forstå de sterke følelsene som i blant er knyttet til forskningsresultater og forskningsbevilgninger.

Professor John O’Keefe var en av de inviterte gjestene. Han er en av de fremste hjerneforskerne i verden og er kjent for å ha oppdaget ”steds-celler” i hippocampus. Disse cellene er viktige for romlig hukommelse – det å huske hvor man har vært.

John O’Keefe er tidligere mentor og en viktig samarbeidspartner til Edvard og May-Britt Moser ved Centre for the biology of memory/ The Kavli Institute for Systems Neuroscience.

Vi hadde også invitert tidligere studenter som bor i London, og som var registrert hos NTNU Alumni. NTNU Alumni er universitets offisielle virksomhet for tidligere studenter. Dette er et tiltak som skal bidra til et nettverk mellom tidligere studenter, nåværende studenter og ansatte.

Kanskje kan det gi en like sterk forbindelse mellom NTNU og tidligere studenter som vi ser finnes i USA. Der er det også en forventning om at tidligere studenter støtter utdanningsinstitusjonen sin i fortsettelsen. Jeg får jevnlig brev fra UCSF Alumni med spørsmål om jeg kan yte et bidrag som tidligere stipendiat for en periode ved Cardiovascular Research Institute.

Trondheimssolistene er et fantastisk orkester og sviktet heller ikke denne gangen. De spilte musikk av Grieg, Wallin, Neruda, Elgar og Britten. I tillegg var det en stor opplevelse å høre Tine Thing Helseth på trompet.

Etterpå kjøpte jeg den siste CDen hennes ”My heart is ever present” som ennå ikke er sluppet på det norske markedet. Det er en ordentlig juleplate med stykker som O helga natt og Deilig er jorden. Jeg kom i alle fall i julestemning da jeg spilte den selv om det var litt tidlig.

Hvis du vil vente litt med julestemningen, kan du heller spille Trondheimssolistenes CD ”Divertimenti”.
 

Powered by Labrador CMS