Mindre testosteron – mer problemer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tittelen kan høres ut som et paradoks. Ofte forbindes økt testosteron med flere problemer og uønsket adferd, samtidig som vi vanskelig kan tenke oss en tilværelse uten dette hormonet.

For en tid tilbake hørte jeg et foredrag av professor Niels Skakkebaek fra Rigshospitalet i København som snakket om en betydelig økning i redusert forplantningsevne hos menn.

Egentlig foreligger det alarmerende rapporter om redusert forplantningsevne hos unge menn – riktignok med store geografiske variasjoner. I mange land ligger sædkvaliteten hos omtrent 20% av den unge mannlige befolkningen under Verdens helseorganisasjon sin nedre referanseverdi. Slik jeg forsto det så dreier det seg hovedsakelig om redusert antall sædceller per ml.

Du var kanskje ikke en gang klar over at det finnes slike grenseverdier. Ikke nok med at redusert kvalitet gir færre svangerskap – det er også studier som viser at menn med dårlig sædkvalitet har utsikter til økt dødelighet. Ytterpunkter i Nord-Europa er Finland med best kvalitet og Danmark med dårligst.

Det er også økning i testikkelkreft og medfødte feil i de delene av kroppen som inngår i forplantningsevnen.

Samtidig tyder studier på reduserte nivå av testosteron i blodet hos menn. En studie fra USA har vist fallende testosteronnivå i alle aldersgrupper ved tre ulike tidspunkt; 1987-89, 1995-97 og 2002-04. Hva dette egentlig betyr for forplantningsevnen er nok usikkert. Det er vist at abdominal fedme er assosiert med reduserte testosteronnivåer og at fedme er assosiert med redusert antall sædceller.

Skakkebaek refererte til mange interessante teorier om hva som er årsakene til økningen i redusert forplantningsevne hos menn. Det var alt fra kjemikalier til livsstil som fedme og røyk. Genetikk betyr kanskje mindre. Det viktige er at dette er et område hvor vi trenger økt kunnskap gjennom mer forskning. Kanskje kan vi med ny kunnskap stoppe og reversere den uheldige utviklingen?

Professor Niels Skakkebaek var invitert til å holde foredraget for representanter fra European Medical Research Councils (EMRC). Målsettingen er å utarbeide et europeisk dokument om menns forplantningsevne og helse. Du kan forhåpentligvis lese dette dokumentet på EMRCs hjemmesider etter hvert.

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde fått med meg den store økningen i redusert forplantningsevne hos menn. Det er mye snakk om assistert befruktning og at mange par strever med å få barn, men jeg føler nok at nyhetsbildet er preget av andre forklaringsmodeller.

Jeg lurer også på om reduserte testosteronnivåer i blodet hos menn, kan få andre konsekvenser for samfunnsutviklingen.
 

Powered by Labrador CMS