Norges ledende universitet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Oslo har klart å skape debatt rundt de nye hjemmesidene sine. Slagordet ”Bli student ved Norges ledende universitet” ble ikke mottatt med like stor entusiasme fra andre universitetsledere og teksten på hjemmesiden ble deretter endret til ”Bli student ved UiO – et ledende europeisk universitet”

Rektor Ole Petter Ottersen argumenterer i bloggen sin for at beskrivelsen er korrekt, men at de har endret det til et mer ambisiøst uttrykk som også er ”mer passende og høyt hevet over norsk jantelov”. Samtidig ønsker han ikke ”en ufruktbar diskusjon om hvem som vinner norgesmesterskapet”.

Ingen skal klage over ambisjonene til rektoren ved Universitetet i Oslo og han har selvfølgelig grunn til å være stolt over hvordan universitetet plasseres på flere internasjonale rangeringer. Det er allikevel mulig å se på Universitetet i Oslo med andre tilnærminger.

Universitetet i Oslo er også Norges største regionale universitet med regional rekruttering. Det er nok bare ett av de store universitetene i Norge som har en bred nasjonal rekruttering og det er NTNU. Universitetet i Oslo rekrutterer gode studenter, men bare halvparten så mange som NTNU. Hvis du tar topp 10% av studentene fra den videregående skolen, begynner rundt 20% i Oslo og 40% i Trondheim – dette til tross for at Universitetet i Oslo har 50% flere studenter.

Hvis NTNU hadde holdt til i USA så ville nok universitetet brukt betegnelsen eliteuniversitet – ”NTNU Norges eliteuniversitet”. Av topp 1% fra den videregående skolen, begynner over 60% av elevene ved NTNU.

Universitetet i Oslo har kanskje hatt større utfordringer når det kommer til omstilling og evne til å gjøre strategiske valg. De arbeider for tiden med en Strategi 2020 og det blir spennende å se hva dette vil innebære av endringer i virksomheten. Kanskje kan en ny strategi bidra til at de skaffer seg et større økonomisk handlingsrom.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik forsvarte det nye slagordet til Universitetet i Oslo. Hun argumenterer for at de både publiserer mer og har flere studenter. Hun etterlyser også ambisjonene til de andre universitetene – ”Mye langsiktig strategiarbeid blir gjort på høyere utdanningsinstitusjoner, men ikke like mye vises” og ”De andre bør sikte høyere”.

Jeg må innrømme at jeg ble litt deprimert siden hun er medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Det er flere år siden NTNU lanserte strategien sin Internasjonalt fremragende 2020 og NTNU har virkelig gjort strategiske veivalg i løpet av de siste årene. Det er nok lettere å se hva som skjer i Oslo.

Samtidig er jeg enig med Hadia Tajik om at vi trenger ikke å bruke energi på hvilke slagord som Universitetet i Oslo bruker. Vålerenga må gjerne kalle seg Norges ledende fotballag uten at vi blir spesielt fornærmet i Trondheim. Det er i konkurransen og ikke minst i samarbeidet mellom ulike forskningsgrupper at det blir klart i fagmiljøene hvem som er best.

Forskningsrådet gjennomfører med jevne mellomrom fagevalueringer av ulike fagfelt i Norge. Utenlandske toppforskere inviteres til å gå igjennom kvaliteten til de ulike forskningsgruppene. Ved hjelp av disse evalueringene får vi en klar indikasjon på hvem som er de ledende forskningsmiljøene i Norge. Noen ganger er de fra Universitetet i Oslo, andre ganger fra et av de andre universitetene.

Vi er et lite land og må være stolt over alle fagmiljøene vi har som gjør det godt. Det er ingen tvil om at Universitetet i Oslo gjør det godt internasjonalt på flere områder og har forskningsgrupper som er verdensledende. Det gleder vi oss over. Jeg er også sikker på at Ole Petter Ottersen er stolt over de andre gode fagmiljøene som finnes i Norge. Han har som forsker bidratt til å skape vitenskapelige landslag.

I tillegg holder han med riktig fotballag. Du kan alltid forlate landsdelen din, men du svikter aldri laget ditt. Ha en fortsatt fin sommer med både handlingsrom og bakrom.
 

Powered by Labrador CMS