På hengende håret

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik føltes det sist fredag da administrerende direktør Nils Kvernmo og jeg rappellerte ned fem etasjer. Dette var et åpningsstunt på en ansattfest for St. Olavs Hospital og Det medisinske fakultet NTNU. Selvfølgelig var det objektivt sett helt trygt. Jeg ville aldri ha rappellert ned fem etasjer hvis jeg ikke visste at sikkerheten var svært god. Likevel kjente jeg mye på høydeskrekken min i dagene før festen.

Jeg kom direkte til festen fra Padova i Italia. Der hadde jeg ledet et møte i European Science Foundation (ESF). Jeg tror ikke de europeiske kollegaene mine merket at jeg var preget av hva som ventet meg i Trondheim, men det var interessant å registrere at det tar på å utfordre seg selv til en uvant aktivitet. Nå var det kanskje bra at jeg måtte konsentrere meg om europeisk forskningspolitikk og ESF.

ESF er fortsatt en forskningspolitisk aktør i Europa selv om rollen blir stadig mindre. Det er viktig at de ulike organisasjonene som arbeider for å styrke medisinsk forskning, samhandler på en god måte. ESF har bidratt til dette gjennom mange år og ikke minst har de forskningspolitiske rapportene vært viktige.

ESF publiserte for noen dager siden rapporten Human Stem Cell Research and Regenerative Medicine. Rapporten inneholder en gjennomgang av status for stamcelleforskning i 30 europeiske land, en oversikt over ESF aktiviteter på området og resultater av forskningen.

ESF har vært opptatt av stamcelleforskning i mange år. Som jeg skriver i innledningen til rapporten: «ESF has been an active player in policy in this field over the last decade, as reflected by reports published in 2001, 2002 and 2010. As science continues to advance, so do legislation and funding deci¬sions».

Ansatte ønskes velkommen på vei ned. (Foto: Geir Otto Johansen/ St. Olavs Hospital)

Muligheten til å forske på humane embryonale stamceller varierer fra svært liberal lovgivning til totalt forbud. I Storbritannia, Sverige og Belgia er det mulig å produsere embryonale stamceller til forskning, i Norge, Finland, Frankrike og Spania er det mulig å bruke stamceller fra embryo som er til overs etter fertilitetsbehandling (IVF), mens slik forskning er forbudt i Italia og Tyskland.

Bakgrunnen for rapporten er: “Encouraged by the European Commission Directorate for Research and Innovation’s Health Directorate and with the support of ESF Member Organisations, this new report has been produced in order to provide a constructive contribution to the on-going debate and providing evidence that may help inform future decisions.”

Siste kvelden i Padova stod jeg på balkongen utenfor hotellrommet mitt og lurte på om jeg noensinne ville være i stand til å rappellere ned fem etasjer. Det virket fryktelig høyt ned til bakken. Jeg kjente på angsten og så for meg at 2100 ansatte sto og så på at jeg trakk meg fra hele stuntet. Heldigvis gikk det fint. Vi klarte til og med å ønske velkommen til festen hengende høyt oppe i lufta, men jeg tror nok ikke dette blir en hyppig aktivitet. Det å lede møter er i alle fall en langt mindre utfordring.

Powered by Labrador CMS