Placebo versus antioksidanter

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har hørt om placeboeffekten. Det er kort fortalt at man oppnår en behandlingseffekt på en sykdom eller et symptom ved å gi en terapi som i seg selv mangler effekt på det som behandles. Det vanligste har vært å gi et biologisk virkningsløst stoff (placebo).

Du har kanskje hørt om placeboeffekten i forbindelse med utprøving av nye medikamenter – det nye medikamentet testes mot placebo uten at forsøkspersonen vet om han får medikamentet eller placebo.

Ved å sammenlikne effekter og bivirkninger av behandlingen, kan man studere hva som er virkningen av det nye medikamentet ut over placeboeffekten. Placebo kan gi mange effekter som å senke blodtrykket, bedre livskvaliteten og redusere smerter – placebo virker kort og godt ved mange sykdommer og tilstander.

De medikamenter som godkjennes skal naturligvis ha effekter som klart overgår placebo. ’

Placebo er kanskje også det mest undersøkte ”medikamentet” vi har i dag. Alle nye typer medikamenter testes nemlig ut mot placebo. Placebo betyr ”jeg vil behage”

Jeg skrev tidligere om Axel Munthe og hans fantastiske evner til å behandle overklassekvinner i Paris. Placeboeffekten var nok en viktig del av behandlingen..

Tidligere var det ikke uvanlig at leger forskrev ”medikamenter” uten biologisk virkning for å behandle pasienter. Pasientene fikk beskjed om at nettopp dette medikamentet skulle gjøre dem friske, og noen ble det. Det kan være effektivt å skape forventninger om behandlingseffekter.

I dag er det altså strenge krav om dokumentasjon for å få registrert medikamenter. Det finnes derimot et stort marked med preparater som for eks kosttilskudd som selges uten tilsvarende dokumentasjon.

Den påståtte virkningen er derimot fantastisk – du får både overskudd og styrke. Kjendiser brukes gjerne i avanserte reklamekampanjer og hvem vil ikke oppleve et liv med økt energi og velvære?

Antioksidanter brukes bl a i kosttilskudd med angivelig utrolige effekter. Antioksidanter er biologisk aktive forbindelser som ulike vitaminer og sporstoffer. De anses som viktige for å forebygge kreft og hjerte- og karsykdommer.

Resultatene fra store studier med inntak av antioksidanter i pilleform har derimot vært skuffende. Det er et komplekst forhold mellom tilførsel av antioksidanter og effekt. I noen tilfeller så kan tilførsel av antioksidanter gi beskyttelse mot celleskade, mens i andre tilfeller kan tilførsel forverre skade.

Det er gjort analyser som har sett på mange ulike studier med antioksidanter (meta-analyser). Ut fra disse kan det tyde på at Vitamin E ikke har noen effekt på hjerte- og karsykdommer og død, mens det har vært reist spørsmål om at betakaroten, som selges i kosttilskudd, er skadelig. Jeg lurer på om de som står fram som sannhetsvitner for antioksidanter er klar over kompleksiteten.

Et godt og variert kosthold som også inneholder matvarer med antioksidanter er sannsynligvis langt bedre. Frukt og grønnsaker er et godt alternativ! I tillegg inneholder frukt og grønnsaker mange andre stoffer som kan være gunstige for helsa.

Det er selvfølgelig interessant at det er mulig å oppleve gode effekter av virkningsløse forbindelser eller forbindelser som man ikke klarer å dokumentere effekter av i studier. Det viser at vi ennå trenger mer kunnskap. Nå er det dokumentert at følelser og forventninger kan påvirke nervesystemet, hormoner og immunsystemet.

Jeg tror det er viktig at vi holder oss til medikamenter og preparater som har blitt dokumentert virksomme gjennom grundige studier. I dag er det enkelt å finne den vitenskapelige dokumentasjonen ved å søke i for eks PubMed.

Det finnes mange eksempler på nye medikamenter som har vært svært lovende. De har vært gjennom flere faser med tester både i dyremodeller og forsøkspersoner med positive resultater. Til slutt er det gjennomført store pasientstudier for å bekrefte de gode resultatene. I de endelige studiene så viser det seg at medikamentene er til mer skade enn nytte og medikamentene stoppes fra videre bruk. Slik vil grundig dokumentasjon forebygge unødvendig lidelse og død.

Det som undrer meg mest, er hvor villig mange er til å bruke mange penger på preparater uten virkning og dokumentasjon. Det er godt mulig at placeboeffekten er større jo mer du betaler, men hvorfor bidra til at noen skal tjene seg rike på slike preparater. I tillegg er det en risiko for ukjente bivirkninger.

Det du derimot kan føle deg helt trygg på er at et sunt og riktig kosthold kombinert med fysisk aktivitet, vil gi deg styrke og overskudd som overgår alle superpreparater. I tillegg til billigere avføring så vil du kunne leve et liv uten uheldige bivirkninger.
 

Powered by Labrador CMS