Rock’n’Roll ledelse

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist helg leste jeg en litt spesiell bok om ledelse. Psykolog Thomas Geuken ved Instituttet for Fremtidsforskning i København hadde skrevet boka.

Etter å ha vært leder i en del år så har jeg selvfølgelig en del tanker om ledelse, men det skal du heller få lese en annen gang.

Thomas Geuken henter tankene sine fra rockebandet. Her er det samspill, idealisme, lidenskap, integritet, frihet, kreativitet, spontanitet og originalitet. Han ønsker at ledere skal bringe noe av rockebandets sjel og ånd inn i virksomhetene de leder. I boken skisserer han flere rock’n’roll-regler til lederne.

Reglene er krydret med anekdoter fra rockeverdenen. Her gjelder å være tro mot egne ideer og prinsipper selv om kortsiktig profitt og vekst skulle tilsi noe annet – ”stick to your guns”. I rocken er det optimalt å yte 80 prosent for ellers blir man overtent og klarer ikke å ”spille med overskudd”. De siste 20 prosent skal brukes på helheten (kommunikasjon/samspill) for å få konserten til å ta av. Ellers står det mye om spontanitet, gi plass til andre, skape de rette forutsetninger for andre og ikke minst spille på kjærlighet og solidaritet.

Thomas Geuken nevner blant annet Googles entreprenørordning som et godt eksempel på rock’n’roll ledelse. For å skape lidenskap og interesse for å utvikle ny teknologi, endret de arbeidsbetingelsene for de ansatte. Alle fikk 20 prosent av arbeidstiden til å forfølge egne interesser og prosjekter – uten krav om at det skulle tjene Google. Hvis resultatene derimot kan innarbeides i Googles forretningsvirksomhet, er de enkelte sikret eierandel og fortjeneste.

Dette har gitt mange spennende prosjekter på tvers av de vanlige teamene og et synlig resultat for deg og meg er blant annet Google Earth. Problemet med mange virksomheter er i følge forfatteren at organisasjonene ikke er giret inn mot spontanitet og lidenskap – vi må skape bedre og mer levende organisasjoner som slipper inn det private og personlige mennesket.

Kanskje er det derfor vi trives på universitetene. Vi har en fantastisk arbeidsplass der vi kan virkelig utfordre kreativiteten og lidenskapen vår. Vi får bidra til å finne ny kunnskap og ikke minst bidra til å utdanne de som skal bringe samfunnet videre. Vi er mange ulike team av ulik bakgrunn og funksjoner, men som bare kan lykkes hvis vi spiller sammen.

Jeg har nok ikke verken hatt fantasi eller innsikt i rock’n’roll til å bruke denne innfallsporten til ledelse. Jeg har heller ikke den kunnskapen som skal til for å bedømme den faglige kvaliteten av denne boka. Det er allikevel morsomt å lese en litt annerledes ledelsesbok, fordi alle slike innspill får meg til å tenke over hvordan jeg er som leder.

Det er et privilegium å være leder ved NTNU. Vi har fått et fantastisk samfunnsoppdrag. Det er en organisasjon med engasjerte og kunnskapsrike medarbeidere som har et felles ønske om at vi skal lykkes. Sammen skal vi skape en organisasjon som gjør at de ansatte og studentene trives og utvikler seg samtidig som resultatene står i forhold til de store ressursene vi forvalter på vegne av samfunnet. Slik sett blir det mye rock’n’roll.

Jeg tror at universitetene og høgskolene står overfor større utfordringer framover enn vi har i dag. Vi er derfor nødt til å tenke på hvordan vi utvikler ledere og legger til rette for best mulig ledelse. Konkurransen om å rekruttere og beholde gode medarbeidere vil ikke bli mindre og de beste studentene kommer helt sikkert til å bli enda mer opptatt av læringskvalitet og studiemiljø.

Thomas Geuken skriver:”Lederutvikling er ikke tilegnelse av diverse redskaper på et kurs, men derimot modning av medmenneskelighet, empati og budskap”. Det kunne være spennende å høre tankene dine om hvordan vi kan sikre god ledelse på universitetene framover.

PS. Boka fikk jeg i gave fra seksjons- og kontorsjefene ved fakultetet som hadde vært på studietur til København. Kanskje de ønsker en litt mer rocka sjef?
 

Powered by Labrador CMS