Santa Jebsen is coming to town

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen ganger opplever jeg å få julegaver litt oftere enn andre. Sist uke ble det kjent at vi får et av de fire nye Jebsen-sentrene i medisinsk forskning – ”K.G. Jebsen Center of Exercise in Medicine”. I tillegg er en av forskerne våre med i ett av de to sentrene ved Universitetet i Oslo.

Norsk forskning bør virkelig feire at Aud Jebsen og familie tok initiativet til en forskningsstiftelse for hedre minnet etter skipsreder Kristian Gerhard Jebsen. Med et bidrag på 800 millioner kroner så vil dette bli en betydelig støtte til viktige forskningsprosjekter i årene som kommer.

Det er spesielt hyggelig at forskningsmidlene kommer hele landet til gode. Det er ikke uvanlig at slike donasjoner får et mer lokalt preg og Bergen har allerede Trond Mohn som har bidratt med betydelige beløp til forskning gjennom mange år. Jeg har ofte tenkt at det ville vært kjekt om Mohn hadde vært ”skaptrønder”.

Initiativet fra Jebsen-familien og gavene fra Trond Mohn er i tråd med hva som skjer internasjonalt. I juni lanserte investoren Warren Buffett og Bill Gates et initiativ om at milliardærer forplikter seg til å gi bort halve formuen til et godt formål. Til nå har 57 milliardærer skrevet under på ”The Giving Pledge”. Nylig skrev Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg under på dette løftet.

”The Giving Pledge” er ikke en pengeinnsamling, men de som underskriver gir en moralsk forpliktelse om at halvparten av formuen deres vil gå til gode formål – enten i løpet av livet eller etter at de er død.

Det er nok en sterkere filantropisk tradisjon i USA. Jeg har tidligere skrevet om Fred Kavli. Sivilingeniøren og bedriftslederen som valgte å etablere The Kavli Foundation som et middel for å støtte forskning, da han solgte firmaet sitt i 2000. Siden har han klart å knytte navnet sitt til fremragende forskning over hele verden.

Det er ingen selvfølge at de som har mye penger, ønsker å bruke det på gode formål som forskning. Det er alltid enkelt for oss som har mindre, å uttale oss om hva de rike bør bruke pengene til. Kanskje glemmer vi lettere at vi i en global sammenheng er regnet som rike og at hver og en av oss bør reflektere over hvordan vi forvalter egne penger.

Det er et stort ansvar å få et Jebsen-senter. Det er professor Ulrik Wisløff som skal lede forskergruppen ved senteret vårt. Det overordnede målet er å studere den sterke sammenhengen mellom kondisjon og fremtidig hjertehelse.

Forskerne har blant annet målt maksimalt oksygenopptak, som er det beste målet på kondisjon, på 4500 nordtrøndere i HUNT 3 studien. Det gir mulighet til å studere samspillet mellom arvelige egenskaper og fysisk aktivitet som vi kan påvirke. Vi har stor tro på at forskningen skal gi bedre pasientbehandling.

Du skjønner sikkert hvorfor jeg begynte å nynne på ”Santa Claus is coming to town” da jeg skrev dette blogginnlegget. Vi har for øvrig kapasitet til å ta i mot mer penger til gode forskningsprosjekter.
 

Powered by Labrador CMS