Sex – Det er fali' det?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi husker Ludvig fra Flåklypa Grand Prix. Hans litt pessimistiske livsanskuelse slo igjennom hvis noen skulle gjøre noe risikabelt – “det er fali’ det”.

Fredag 21. mai ble resultatene av en studie om sex etter hjerteinfarkt presentert i Washington, D.C. Den viste at mange pasienter er redde for å ta opp igjen seksuell aktivitet etter et hjerteinfarkt. Det gjelder ikke bare pasientene - partnerne har tilsvarende angst for at sex skal gi nytt hjertetrøbbel.

VGs tittel var ”Frykter sex betyr døden”.

I studien med 1184 menn og 576 kvinner viste det seg at sjansen for å ta opp seksuell aktivitet det første året var 30 prosent mindre hos menn og 40 prosent mindre hos kvinner hvis de ikke hadde fått adekvat informasjon om dette. Det positive var at flertallet av pasientene hadde seksuell aktivitet. Opplysningene baserer seg riktignok bare på ulike nettoppslag.

For oss som jobber med hjertepasienter er ikke dette en ny problemstilling. Det er viktig å snakke med pasientene om sex etter et hjerteinfarkt. Det er ikke uvanlig med depressive reaksjoner og enkelte medikamenter kan påvirke seksuallivet. Samtidig kan det være som overskriften i VG antyder, at angst for at sex gir et nytt hjerteinfarkt.

Det er vanligvis ikke et problem med sex hvis man er i stand til å gjennomføre andre daglige aktiviteter. Det er ikke uvanlig å si at et samleie tilsvarer belastningen ved å gå opp en trapp over to etasjer.

Det er mange andre aktiviteter som kan være en større belastning for kroppen – det være seg shopping, hagearbeid, snømåking eller en ordinær treningsøkt. Det finnes mye dokumentasjon på at trening og fysisk aktivitet er bra for hjertepasienter. Utgangspunktet kan være noe forskjellig ved ulike lidelser slik at det er alltid lurt å diskutere det med legen sin hvis man er usikker på rådene man har fått.

American Heart Association som er den amerikanske hjerteorganisasjonen, har råd på nettet for pasienter som har gjennomgått et hjerteinfarkt eller et hjerneslag. Rådene er på den forsiktige siden.

Mange hjertepasienter kan gjennomføre høyintensitet treningsøkter. Slik sett kan et hjerteinfarkt bli starten på at man kommer i svært god fysisk form- det kan også være viktig for den psykiske formen. Det er derfor synd hvis hjertepasienter blir redde for å gjennomføre sex siden det er en moderat aktivitet for de aller fleste.

Selvfølgelig kan belastningen være større enn å gå opp to trapper. Det er nok en større belastning hvis man gjennomfører sex med en partner man egentlig burde holdt seg unna eller at det gjennomføres på et uvant sted. Slik sett vil en kombinasjon av sex med ukjent kvinne på et flytoalett samtidig som kona banker på døra, fort kunne tilsvare trappegang over langt flere etasjer.

Det har igjennom historien vært gjennomført flere studier som har sett på de fysiologiske endringene ved seksuell aktivitet. Det har vært gjort målinger av blant annet blodtrykk og puls for å vurdere belastningen. Det har vært studier hvor partnerne har vært kjent med hverandre på forhånd og studier hvor forsøkspersonene har hatt sex med ukjent person.

Det gjennomgående er at studiene før 70-tallet var preget av blodtrykk- og pulsmålinger som tilsvarte nærmest maksimal fysisk aktivitet, mens seinere studier har gitt langt mer moderate verdier. Årsaken er nok at i de seinere år, har målingene foregått i de vanlige omgivelsene for seksuell aktivitet uten at forskerne har vært til stede.

Det er ikke vanskelig å tenke hvilket stress det vil være for de fleste å gjennomføre sex med forskere rundt seg som måler de fysiologiske reaksjonene.

Nyere forskningsresultater viser derfor at det er ingen stor belastning for en hjertesyk å ha sex med den faste partneren sin i vante omgivelser. Derfor er det viktig at leger tar seg tid til å diskutere dette med pasientene.

Dagbladet hadde et oppslag for noen år siden om at ”vill hagesex ga hjerteinfarkt”. Det viste seg at det var huseieren som fikk hjerteinfarkt av å se på et skotsk par som hadde sex i hagen hans og som ikke ville stoppe før politiet ble tilkalt.

Ludvig ville kanskje ikke passe så godt som lege for hjertepasienter. Jobben er ikke å si at sex – det er fali’ det. Jobben til legene er å gi saklig informasjon slik at hjertepasienter kan ha et liv med best mulig livskvalitet og som for mange innbefatter seksuell aktivitet.
 

Powered by Labrador CMS