Sporene etter ivrige syklister

3. august 1718 fikk den svenske generalen Armfeldt ordre av kong Karl 12. om å erobre Trondheim. Armeen bestod av rundt 10 000 soldater. Dette ble starten på et tragisk felttog som tok tusenvis av liv – ikke minst ble tilbaketrekningen året etter over Tydalsfjellene en katastrofe hvor mellom 2000-3000 soldater døde av kulde, sult og sykdom.

Trondheim ble aldri erobret. Derimot inntok soldatene områdene rundt byen og flere andre steder i Trøndelag. General de la Barre kom til Røros. Sist helg var jeg på Røros og overvar forestillingen Elden som tar utgangspunkt i de historiske begivenhetene i 1718-1719. I forestillingen som foregår på slagghaugene inne i byen, klarte de å vise hvordan general Armfeldts felttog ble en humanitær katastrofe.

Samtidig som jeg dvelte ved en historisk tragedie, hadde jeg i huset hjemme i Trondheim besøk av en gruppe medisinstudenter som var opptatt av en langt mer dagsaktuell humanitær utfordring. Disse medisinstudentene beveger seg også langt mer effektivt rundt i landet enn Armfeldts soldater.

I løpet av 26 etapper er nå en gruppe studenter i ferd med å forflytte seg på to hjul fra Tromsø via Trondheim og Bergen til Oslo. Dette gjøres for å samle inn penger og skape blest rundt MedHum2014 – medisinstudentenes humanitæraksjon.

I år samler de inn penger til Leger uten grensers prosjekt for å bedre barne- og mødrehelse i Bo-distriktet i Sierra Leone. Leger uten grenser driver blant annet en klinikk i dette distriktet, Gondama Referreral Center, som bidrar til å sikre mor og barn en trygg fødsel og riktig medisinsk behandling og oppfølging.

Sierra Leone er et av landene i verden med de absolutt største helseutfordringene og lavest forventet levealder. Det er stor mangel på kvalifisert helsepersonell og fortsatt er de avhengige av internasjonale organisasjoner som Leger uten grenser. Medisinstudentene har igjen valgt å støtte et viktig prosjekt i et land som strever med å gi befolkningen en tilfredsstillende helsetjeneste. Det har heller ikke gjort forholdene enklere for befolkningen i Sierra Leone med den pågående ebolaepidemien.

Vi ved Det medisinske fakultet ved NTNU har også engasjert oss i helseutfordringene til Sierra Leone. Jeg har omtalt dette i et tidligere blogginnlegg. Vi skulle i høst også sende nye studenter til landet, men det ble avlyst på grunn av den pågående epidemien.

Jeg er imponert over medisinstudentene som velger å bruke ferien til å sykle hele eller deler av turen fra Tromsø til Oslo for å rette søkelyset på de globale helseutfordringene. MedHum har blitt en viktig begivenhet for medisinstudentene ved de medisinske fakultetene og jeg er overbevist om at de ulike prosjektene gjennom årene har bidratt til at flere norske leger engasjerer seg innen global helse.

Det var sikkert ikke enkelt å få oppmerksomhet rundt MedHUM2014 i Trondheim sist helg med Olavfestdagene og matfestival, men jeg håper likevel at sykkelturen via Trondheim kan bidra til at flere støtter innsamlingen. MedHums aksjonsuke starter 13. september, og i november setter studentene her i Trondheim opp en egen MedHum-revy for å samle inn penger.

Røros er en utrolig hyggelig plass med en spennende historie. Du beveger deg i historiske kulisser samtidig som du er i et moderne samfunn med alle de tilbud du forventer som turist. Likevel er det ikke vanskelig å forestille seg hvor utfordrende det har vært for mange å leve i dette gruvesamfunnet.

Forestillingen Elden ga også et innblikk hvordan krig bidrar til lidelse og nød. Sierra Leone opplevde for få år siden en blodig borgerkrig og har en lang vei å gå før de klarer å gi befolkningen blant annet et godt helsetilbud. Vi som lever i et tidligere fattig land, kan også bidra med å støtte MedHum 2014.

Powered by Labrador CMS