Stolt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka har vært en fantastisk uke for Det medisinske fakultet ved NTNU. På mandag fikk vi vite at vi får to av de 13 nye sentrene for fremragende forskning i Norge. Fem av dem er innen medisinsk forskning.

Jeg er i Houston i Texas denne uka på Transatlantic Science Week. Jeg oppdaget derfor søndag kveld at Forskningsrådet hadde lagt ut resultatene av tildelingen kl 03 på natten norsk tid. Det tok en halv time før jeg følte meg sikker på at dette faktisk var resultatene av tildelingen. Jeg har vel aldri sjekket en nettside og en mail så grundig før.

Derfor kunne jeg sende sms til de to prosjektlederne, May-Britt Moser og Terje Espevik, kl. 04.25 norsk tid og gratulere dem med det fantastiske resultatet. Denne sms’en ble også gjengitt i Adresseavisen på tirsdag i forbindelse med en reportasje om feiringen i de to forskningsgruppene: «kjære Terje og May-Britt. GRATULERER! DET ER LAGT UT MELDING OG DERE HAR BEGGE FÅTT SFF!!!!!! Sorry hvis dere ble vekt, men nettsidene til Forskningsrådet anbefales. Jeg sitter i USA og kan feire på kvedstid. Vh Stig – yes yes yes we can». Det tok litt av!

Jeg føler meg ganske sikker på at jeg er tilgitt for å ha sendt en sms midt på natten. Jeg er også overbevist om at dette blir to viktige sentre for å markere at norsk forskning kan være verdensledende innen enkelte områder.

Terje Espevik leder et senter (Centre of Molecular Inflammation Research) som skal «finne nye diagnostiske metoder og ny behandling for inflammatoriske sykdommer. Forskningen skal få fram mer kunnskap om hvordan kroppens betennelsesreaksjoner på sykdommer settes i gang og hvordan immunforsvaret aktiveres.»

May-Britt Moser leder et senter (Centre for Neural Computation) som «har som mål å komme fram til algoritmer fra hjernen til pattedyr som lar seg beregne. En slik forståelse av hjernen vil ha stor betydning både for å diagnostisere nevrale og psykiatriske sykdommer og for dataindustrien.»

Jeg er stolt over at vi har klart å få to sentre for fremragende forskning. Det gjør at to av de absolutt beste forskningsmiljøene våre er sikret finansiering i mange år fremover. Jeg er også stolt over at vi har klart å gjøre mange andre veivalg de seinere årene som har gitt gode resultater.

Vi har i år mer enn 350 millioner kroner i eksternfinansiering, vi har vært i førersetet for to av de store infrastruktursøknadene som er innvilget fra Forskningsrådet, vi har over 40 prosent tilslag på EU søknader, vi har fått flere Advanced Grants og Starting Grants fra European Research Council, vi har ett av 15 Kavli-institutt i verden, vi har to K.G. Jebsen sentre, et europeisk forskningssenter innen palliasjon, vi har ett senter for forskningsdrevet innovasjon innen MR og ultralyd, vi har det mest populære medisinstudiet i Norge for de som begynner rett fra den videregående skolen, vi har bygd opp tre internasjonale masterprogram som har svært god søkning i tillegg til tre norske, vi har gjennomført HUNT 3, bygd opp en Europas mest avanserte biobanker, etablert en global helsesatsing og vi har ikke minst planlagt og flyttet inn i nye arealer i det integrerte universitetssykehuset St. Olavs Hospital.

I tillegg har vi omorganisert de administrative funksjonene for å kunne innfri kravene om økt profesjonalisering, etablert kjernefasiliteter for å legge til rette for å utnytte alle de sentrale forskningslaboratoriene på en best mulig måte og arbeidet for å integrere virksomheten med St. Olavs Hospital. Vi har også tatt lederansvar for Nasjonal samarbeidsgruppe for helseforskning og bidratt til at de medisinske fakultetene i Norge i dag opptrer samlet og koordinert i saker som spesialistutdanningen av leger.

Samtidig ser jeg alle de andre områdene hvor vi ikke er kommet i mål ennå. Det får jeg skrive om i et seinere blogginnlegg.

Likevel tror jeg det er viktig at vi i blant ser tilbake på resultatene vi oppnår. Det gir motivasjon og at vi har grunn til å være stolte. Resultatene viser også den enorme innsatsen og engasjementet fra de ansatte ved fakultetet og at studentene våre bidrar til at stadig nye studenter ønsker å studere ved NTNU.

Powered by Labrador CMS