Tre navn knyttet til forskning og kvalitet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember 2010 skrev jeg blogginnlegget ”Santa Jebsen is coming to town”. Det var skrevet i glede over at vi fikk vårt første K.G. Jebsen-senter – K.G. Jebsen Center of Exercise in Medicine.

Sist uke åpnet vi nok et K.G. Jebsen-senter ved fakultetet. Denne gangen var det K.G. Jebsen senter for myelomforskning. Dette senteret ledes av professor Anders Sundan. På K.G. Jebsen senter for myelomforskning skal de forske på myelomatose. Myelomatose er en kreftsykdom som rammer rundt 350 mennesker årlig i Norge.

Ved senteret er målsettingen å identifisere undergrupper av myelompasienter for å kunne gi best mulig behandling av denne pasientgruppen. Senteret er et felles prosjekt mellom Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Helse Midt-Norge/ St.Olavs Hospital og Det medisinske fakultet NTNU.

Det spesielle med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er at de støtter opprettelsen av sentre som er i tråd med institusjonenes strategier. Det innebærer at forskningsprofilen bestemmes av institusjonene, men at stiftelsen står for evalueringen av søknadene og utvelgelsen av hvilke sentre som blir finansiert. De bruker internasjonale eksperter i evalueringsprosessen. Konkurransen for å bli et K.G. Jebsen-senter er tøff og dermed har senterstatusen allerede blitt et kvalitetsstempel. Totalt er det planlagt 16 sentre.

I det samme omtalte blogginnlegget skrev jeg om alle bidragene som Trond Mohn hadde gitt til medisinsk forskning gjennom mange år. På det tidspunktet hadde jeg en drøm om at også forskningsmiljøene våre ville nyte godt av hans enorme giverlyst eller som jeg skrev: ”Jeg har ofte tenkt at det ville være kjekt om Mohn hadde vært skaptrønder”.

Nå må jeg korrigere dette. Nylig ga Trond Mohn miljøet vårt en PET MR-maskin. Det er en utstyrsbevilgning på rundt 50 millioner kroner og sikrer at Trondheim fortsatt er det ledende MR-miljøet i landet. Beklageligvis var jeg bortreist under gaveoverrekkelsen, men jeg håper at vi i forskningsaktiviteten kan vise at dette var en god investering for framtidens pasienter.

Vi har også som jeg har skrevet om mange ganger, et Kavli-institutt ved fakultetet. Dette er ett av 16 Kavli-institutt i hele verden. Fred Kavli er også en person som bruker formuen sin til å fremme forskning og ikke minst forskning av høy kvalitet. Slik sikrer han at navnet sitt blir bare knyttet til verdensledende forskning.

Kristian Gerhard Jebsen, Trond Mohn og Fred Kavli er tre navn som i framtiden vil bli husket for avgjørende bidrag til god forskning. Samtiden vil selvfølgelig også huske deres viktige bidrag til norsk og internasjonalt næringsliv, men det er begrenset hvor lenge slik huskes. Det er nok ikke mange som lenger husker hvordan John D. Rockefeller skapte formuen sin eller konfliktene rundt forretningsdriften, men bidragene hans innen filantropi lever fortsatt i beste velgående hundre år seinere.

Mange er opptatt av at de rike i Norge bidrar for lite til forskning. Jeg tror at dette vil endre seg over tid og at bidragene fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Trond Mohn og Fred Kavli bidrar til endring.

Vi må samtidig vise at vi er verdige mottakere av de gavene vi får. Det betyr at vi leverer forskning av høy kvalitet, men at vi også formidler til samfunnet hvem som bidrar til at vi lykkes med forskningen.

Vi kan også vise hvilke muligheter som ligger i å bidra til mer forskning. I disse dager diskuterer om vi skal gjennomføre den fjerde Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).  De tre forrige undersøkelsen har bidratt til mange doktorgrader og forskning på høyt internasjonalt nivå. HUNT har også blitt en global merkevare.

Vi har regnet ut at en ny helseundersøkelse vil koste rundt 120-140 millioner kroner. Målsettingen er å sikre en betydelig del av dette gjennom offentlig finansiering, men uten støtte fra næringsliv og privatpersoner, er jeg redd for at vi ikke vil lykkes med å skaffe nok penger.

Slik finnes det også gode eksempler på svært nyttige prosjekter ved de andre medisinske fakultetene i Norge. Kanskje kan du få navnet ditt knyttet til ett av de store gjennombruddene som kommer innen medisinsk forskning de neste årene.

Jeg føler meg trygg på at det nye K.G. Jebsen-senteret vårt vil bidra til bedre behandling og livskvalitet for pasienter som rammes av myelomatose. Jeg skriver gjerne flere blogginnlegg om dette temaet.

Powered by Labrador CMS