Trønderbart på avveie?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I den siste tiden har jeg opplevd at gode venner og kollegaer har blitt behandlet for prostatakreft. Nå er det kanskje ikke overraskende siden jeg blir stadig eldre og risikoen for prostatakreft øker med alderen.

November er bartemåneden - Movember - hvor hensikten et å sette fokus på menns helse og særlig prostatakreft, testikkelkreft, men også psykisk helse. Det var med en viss motstand at jeg lot meg overtale til å delta i aksjonen. For det første hadde jeg en sterk mistanke om at jeg ikke ville se spesielt hyggelig ut med bart og for det andre var jeg i tvil om at andre hadde hørt om Movember-aksjonen.

Jeg har fått rett i begge antakelser. Noen passer med bart – andre ikke. Det er også vanskelig å bo blant trøndere uten at anleggelse av bart blir koblet til et ønske om å bli ekte trønder – dette er særlig framtredende ved besøk i hovedstaden. Nå vet vi som bor i landsdelen at den omtalte utbredelsen av trønderbarter er betydelig overdrevet. Jeg har allikevel konkludert med at formålet med aksjonen overvinner motforestillingene.

Det var forresten interessant å søke på Internett om menns helse. Det som kommer opp er knyttet til emner som kroppsbygging, ereksjonsproblemer, for tidlig sædavgang, potensproblemer og kjønnsykdommer. Jeg håper ikke dette er representativt for hva menn er opptatt av når det gjelder egen helse. Vi vet at de ikke er like flinke til å oppsøke leger som kvinner samtidig som menn lever kortere. Derfor er jeg glad for at Movember setter fokus på blant annet prostata- og testikkelkreft.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. I 2009 fikk 4299 menn diagnosen, mens den nest hyppigste var tykktarm/endetarmskreft med 1785 nye tilfeller og deretter lungekreft med 1519 nye tilfeller. 320 menn fikk testikkelkreft. Til sammenlikning fikk 2745 kvinner diagnosen brystkreft i 2009.

Det har vært en jevn økning i antall nye tilfeller med prostatakreft de siste årene. I 2002 var det 3050 som fikk diagnosen prostatakreft mot altså 4299 i 2009. Det positive er at dødeligheten går ned. I 1970-74 var den femårige relative overlevelsen av prostatakreft 50,4 prosent, mens tilsvarende tall for 2005-2009 er 87,0 prosent. For testikkelkreft var tilsvarende tall 65,3 prosent og 97,5 prosent.

Per 31. desember 2009 levde nesten 200 000 personer i Norge med en tidligere kreftdiagnose. Tilsvarende tall for personer med prostatakreft og testikkelkreft var henholdsvis 29 804 og 5978 menn.

Rundt en tredjedel av alle krefttilfeller hos menn skyldes altså prostatakreft. Den store økningen av nye tilfeller og økningen av overlevelse, skyldes nok også den økte bruken av blodprøven PSA. Tidligere diagnosetidspunkt gir bedre overlevelse. Derfor er det viktig å ha kjennskap til de ulike kreftformene og det har nok vært mindre fokus på prostatakreft enn for eksempel brystkreft.

Aksjonen Movember har resultert i mange spennende skriverier om menns helse. Forskerne våre på trening har for eksempel blogget om trening og prostatakreft. I tillegg samles det inn penger til kreftsaken.

Barten min fører nok ikke til store donasjoner til forskning. Sist jeg sjekket var det mer enn 700 andre barter i Norge som hadde samlet inn mer penger. Uansett er det morsomt å være med på en slik aksjon. Nå ser jeg fram til et bartefritt liv og det gjør nok også noen andre.

Powered by Labrador CMS