Un abrazo fuerte y enorme
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kanskje du spør i angst,
Udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med
hva er mitt våpen?
Her er ditt vern mot vold,
Her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd
Dette er fra diktet Til ungdommen av Nordahl Grieg og har vært sitert mange ganger de siste dagene. Etter det meningsløse som skjedde i Oslo og på Utøya trenger vi å stå sammen og gi hverandre håp om at ondskapen ikke skal få seire.
Tragedien har også gjort stort inntrykk i utlandet. Det har strømmet inn med sympatierklæringer fra hele verden. AFS-foreldrene mine i California heiste det norske flagget. En spansk kollega sendte meg en mail om det meningsløse i slik terror – for henne ble det også en påminning om tidligere terroraksjoner i Madrid. Til slutt sendte hun en elektronisk spansk klem: Un abrazo fuerto y enorme. Jeg tror vi trenger å gi hverandre mange slike klemmer framover.
Det føles nokså meningsløst å skrive om forskning og høyere utdanning etter det som skjedde sist fredag. På den andre siden er det viktig å huske at skal vi skape et bærekraftig samfunn og lykkes innen forskning og høyere utdanning, trenger vi et levende demokrati. En forutsetning er at unge mennesker engasjerer seg i politikk slik som ungdommene på Utøya gjorde
Jeg er utrolig stolt over at ungdommer bruker ferien sin for å bidra til å skape et levende demokrati. På Utøya var mange av landets framtidige politiske ledere samlet – noen av dem blir aldri den statsråden de kunne ha blitt, men jeg føler meg trygg på at AUF klarer å mobilisere nye ungdomspolitikere som er klar til å ta viktige samfunnsoppgaver. Det er også flott å høre historier om ungdommer som tok ansvar og reddet flere under massakren – de kan bli gode politiske ledere.
Det er disse ungdomspolitikerne som skal legge rammene for framtidens forsknings- og utdanningspolitikk sammen med kollegaer fra andre partier. Jeg føler meg trygg på at de vil evne og sikre kunnskapssamfunnet.
En samtidig med Nordahl Grieg, men på den konservative siden var Ronald Fangen. Han var leder av Forfatterforeningen i flere år og var den første norske forfatteren som ble arrestert av nazistene. I 1945 ga han ut boka En lysets engel som handler om fetterne Carsten og Harald – den ene ble motstandsmann mens den andre ble nazist og døde som frontkjemper. Denne boka var også et oppgjør med nazismen. Nazismen er en ideologi som vi aldri må slutte å bekjempe.
Tittelen på boka spiller på en bibeltekst om at ”for selv Satan skaper seg om til en lysets engel”. Destruktive ideologier kan virke tiltrekkende for noen. Mannen som sto bak tragedien i Oslo og på Utøya trodde han kjempet for en god sak. Heldigvis er han et unntak, men kampen for demokratiet slutter aldri: ” Kanskje du spør i angst, Udekket, åpen: hva skal jeg kjempe med hva er mitt våpen? Her er ditt vern mot vold, Her er ditt sverd: troen på livet vårt, menneskets verd.”