Folk flest leser leksikon på do

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ida Jackson

2012 er snart over og det er på tide å gjøre opp årsregnskapet. For oss i Store norske leksikon er det viktigste spørsmålet: Hva leste folk i året som gikk? Og hvor leste de det? Tallene er nemlig svært forskjellige fra 2011.

Grunnen er at vi fikk mobiltilpassede sider i år, og siden det har besøkende fra mobiltelefoner skutt i været. Og folk leser andre ting på mobil enn på “datan”.
Vanlige pc-brukere leter etter definisjonen på “paranoid schizofreni” og skoleelevene leser om “den kalde krigen”. Søkeordene fra mobiltelefon er mye mer intime. Ni av ti søkeord handler om helse, og ofte helse knyttet til toalettbesøk.

Her er topplisten:

1. Matforgiftning
2. Graviditet
3. Kognitiv
4. Tykktarmskreft
5. Tarmslyng
6. Leversvikt
7. Hudkreft
8. Klyster
9. Neglesopp
10. Nyrestein

Det er en vanlig myte at folk som leser artikler på mobil har det travelt. Derfor var det vanlig å tilby kortere artikler for mobilbrukere før. Nå vet vi at dette er feil. Folk har oftere bedre tid når de leser på mobil. De venter på trikken. De sitter i kø på legekontoret. De surfer fra toalettsetet.

Dette er et av de tydligste eksemplene på hvordan teknologien livene våre. Før var leksikon noe vi hadde i bokhylla. Med leksikon på mobil blir kunnskapen med oss på ferie til Thailand og på nachspiel etter julebordet. Den kommer tettere på kroppen. Når vi ser at “matforgiftning” var det mest leste søkeordet i leksikonet i juli, og at folk søkte mobil og befant seg i utlandet, da tenker vi vårt. Det er sommerferie, og folk flest leser leksikon på do.

Powered by Labrador CMS