Abeluka 2014

Foto: Karoline Moe

Hvert år heises knallrosa bannerne på Karl Johan mens hundrevis av verdens fremste forskere samles i Oslo til en uke med feiring av matematikk, men framfor alt av Abelprisen. På Realfagsbiblioteket er vi med på festen!

Årets vinner er Yakov Sinai

Førsteamanuensis Arne B. Sletsjøe holder foredrag på Realfagsbiblioteket Foto: Karoline Moe

Den største utmerkelsen innen fagområdet matematikk er Abelprisen. Prisen er til minne om den verdensberømte norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802 - 1829), som i ung alder døde uten å få oppleve at hans arbeider revolusjonerte fagområdet. Det Norske Videnskapsakademi deler hvert år ut Abelprisen i løpet av Abeluken som alltid innfinner seg uke 21.  I år gikk prisen til Yakov Sinai fra Russland for hans bidrag til ergodeteori, dynamiske systemer og matematisk fysikk. Les mer om Abelprisen her.

Orden og kaos i Realfagsbiblioteket

HKH Kronprins Haakon overrakk glasstrofeet til årets Abelprisvinner Yakov Sinai Foto: Karoline Moe

Forskningen som matematikere vinner Abelprisen for er vanskelig å formidle til andre, et problem som er diskutert i en kommentar i Dagbladet ved Gudleiv Forr i mai 2014. Førsteamanuensis Arne B. Sletsjøe ved UiO tar denne utfordringen hvert år og i år tok han i forbindelse med Abeluka turen til Realfagsbiblioteket for å gi studenter, ansatte og andre interesserte en rundtur i Sinais matematiske bragder. Sletsjøe trakk spesielt frem Sinais viktige bidrag til å forstå orden og kaos, og han utdypet det matematiske problemet som oppstår når man lar to billiardkuler suse rundt på et (ikke nødvendigvis firkantet) område, også kjent som “Sinais billiard”

Utdeling i Aulaen

Som alltid var det stor stemning i Universitetets Aula da HKH Kronprins Haakon overrakk glasstrofeet til årets Abelprisvinner Yakov Sinai. Med noen av verdens fremste matematikere i salen og også landets unge matematikktalenter til stede takket Sinai sin veileder, sine samarbeidspartnere og sin kone. Det var en meget høytidelig stund, flankert av Munchs fantastiske malerier og imponerende energisk musikk fra musikertrioen Carstensen, Kvernberg og Vågan.

Frokost med matematiker Domokos Szasz

Abelfrokost Foto: Karoline Moe

På Realfagsbiblioteket ble det også i år arrangert et frokostmøte mellom matematikkstudenter og en berømt matematiker, denne gangen Domokos Szasz, som har jobbet med mange av de samme matematiske problemstillingene som Sinai. Szasz fortalte om både matematiske problemer og morsomme historier om Sinai. Blant annet kunne han fortelle at Sinai hadde vært en stjerne siden han som ung sammen med sin veileder Andrey Kolmogorov formulerte uforutsigbarhet i dynamiske systemer matematisk. En student lurte på om Szasz kunne gi noen råd om hvordan man best tilegner seg matematikk, og hans beste råd var å samarbeide med andre og diskutere matematikk, noe som studentene kjente seg igjen i. Noen røverhistorier om matematikk, bading og solsenger ble det også tid til over frokostbordet.

Abelforelesningene

Et av høydepunktene i Abeluka er når vinneren selv holder forelesning om sin forskning. I år presenterte Yakov Sinai sine resultater gjennom foredraget «The Origin of Deterministic Chaos – How Everything had Started» for et fullsatt Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus. Det er alltid knyttet en viss spenning til prisvinnernes forelesningsevner, men de overrasker nesten uten unntak positivt, så også i år.

Yakov Sinai Foto: Karoline Moe

Neste år i rosa?

Listen over vinnere av Abelprisen begynner nå å bli lang. Prisen har vært delt ut siden 2003, og i alt 14 matematikere har fått den høye utmerkelsen. Selv om vinnerne kommer fra veldig forskjellige grener av matematikken, kjennetegnes de alle ved at de er eldre menn. I matematikkmiljøet begynner det nå å bli litt utålmodighet rundt spørsmålet om en kvinne kan vinne Abelprisen. Flere kandidater har vært nevnt, og kanskje det er lov å håpe på en kvinne neste år? For å se hvem matematikere ved Universitetet i Oslo gjetter er hete kandidater for Abelprisen kan man se her.

Powered by Labrador CMS