Bli med i jungelen på Forskningsdagene!
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
17.-28. september 2014 finner Forskningsdagene sted over hele landet for å feire forskningen. Forskningstorget på Universitetsplassen i Oslo er det største arrangementet og Realfagsbiblioteket er selvsagt med og feirer.
Forskningstorget i Oslo finner sted på Universitetsplassen, Karl Johans gate fredag 19. september kl. 9-17 og lørdag 20. september kl. 10-17. Hovedtema for Forskningstorget i år er "kommunikasjon", og det vil være et bredt spekter av aktiviteter og temaer på torget. Det vil være vell verdt å besøke de 40 utstillerne for å få ny lærdom, eller hvorfor ikke delta i alle aktiviteter og morsomme eksperimenter som vil forgå. Her finner du programmet for Forskningstorget 2014.
Realfagsbiblioteket har sammen med resten av Universitetsbiblioteket tatt utfordringen og vil tilby dere en egen jungelguide som guider dere gjennom informasjonsjungelen for at dere trygt skal komme frem til forskning og vitenskap. Våre guider i bod nr. 23 vil hjelpe deg å finne ut om du kan stole på jungeltelegrafen, og viser hvordan du finner ut hvem som følger jungelens lov.
Når du har lært deg jungelens lov vil du være klar for å se hva alle de andre utstillerne har å vise frem. Blant annet kan du lære å synge fuglesang som en ekte Idol eller lære øglenes dansetrinn for å imponere på kjæresten din i Institutt for biovitenskap sin bod (nr. 25), eller hvorfor ikke prøve å bygge Lego sammen med andre samtidig som du har astronauthansker på hos Norsk Romsenter i bod nr. 12. I bod nr. 33 kan du lære deg å bli tankeleser hos Forskningsfabrikken, lage et eget dataspill med Scratch eller besøke Maker Faire-verkstedet for å bygge spennende ting basert på teknologi, kunst og vitenskap.
Det er ikke bare mennesker som kommuniserer med hverandre. Hver dag foregår det en stille konversasjon blant de mest suksessrike livsformene på planeten vår. I bod nr. 19 kan du finne ut hvor mange bakterier som bor i munnen din og hva de snakker om. Men ikke bare bakteriene snakker med hverandre og i bod nr. 2 kan du finne ut hvordan celler i kroppen kommuniserer med hverandre.
Realfagsbiblioteket er også til stede i Litteraturhuset fredag 19. september. Der vil det være anledning til å lese og låne bøker om forskningsformidling, kommunikasjon og forskning fra oss i vårt reisebibliotek. Kl. 13 starter Realfag spesial – populærvitenskapelige kortforedrag med biolog Dag O. Hessen, farmasøyt Karin Svensberg og informatiker Arjun Chandra.
Realfag spesial - populærvitenskapelige kortforedrag
Karin Svensberg, farmasøyt – En pille for alt som er ille: legemidler på godt og vondt
Arjun Chandra, informatiker – Informasjonssamfunnets framvekst: fra snakkende trommer til whatsapp (på engelsk)
Dag O. Hessen, biolog – Klimaendringer i Norge. Hva trodde vi før? Hva vet vi nå? Hva må i vite mer om?
Kl. 18 varmer kommunikasjonsglade studenter opp til forskningsformidlingsdebatten "Er forskerne gjerrige på kunnskapen sin" med tre miniforedrag. Debatten kommer i kjølvannet av Nina Kristiansens beskyldning at forskere ikke vil dele kunnskapen sin med allmenheten. Da ble det bråk. I panelet sitter:
Nina Kristiansen, redaktør i Forskning.no,
Arvid Hallén, direktør i Forskningsrådet,
Morten Dæhlen, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo
Norith Eckbo, biolog og ildsjel for forskningsformidling
Mina Hauge Nærland, redaktør for Aftenposten Viten, fungerer som ordstyrer.
Forhåpentligvis vil debatten lede oss videre til å få mer og bedre forskningsformidling.
Gleder oss til å se dere på Forskningsdagene!