Enigma tilbake på Realfagsbiblioteket

Tirsdag 3.mars var matematiker og matematikkentusiast James Grime tilbake på Realfagsbiblioteket, denne gangen med en ekte Enigmamaskin.


Tekst: Karoline Moe  Foto: Karoline Moe / Live Kvale
 


Kodeknekking og spesielt kodeknekking under 2.verdenskrig er et tema vi etterhvert har fått en spesiell forkjærlighet for på Realfagsbiblioteket. I 2012 hadde vi en utstilling på Informatikkbiblioteket, i 2013 var James Grime på besøk med et foredrag om Alan Turing, og i desember 2014 hadde vi i samarbeid med det Matematisk-Naturvitenskapelige fakultet førpremiere av filmen The Imitation Game med påfølgende fest.
 


Før Grime kom på scenen snakket matematikkprofessor Kristian Ranestad om Lofotenraidet (Operasjon Claymore), der de allierte fikk tak i koder og dekodede meldinger. Deretter entret Grime scenen foran en fullsatt foaje i Realfagsbiblioteket, og han fortalte om Alan Turings liv, historien til Enigmamaskinen og kodeknekking på Bletchley Park under krigen. Denne gangen hadde Grime med en ekte Enigmamaskin som han demonstrerte kodelaging og kodeknekking med, noe som ble tatt meget godt imot av det entusiastiske publikumet. Se også Enigmasimulatoren Grime brukte. Det viktigste poenget til Grime denne gangen var at måten koden ble knekt på ikke var at den ble løst direkte, men at Alan Turing og hans kollegaer skapte en maskin som kunne eliminere innstillinger på Enigmamaskinen som ikke kunne være riktige.
 

Powered by Labrador CMS