Fest for matematikk i Hollywood
Når matematikk møter verdenshistorie og Hollywood på Blindern er det duket for fest! 11. desember var Sophus Lies auditorium fylt til randen av popcornduft og festkledde studenter og professorer i matematikk og informatikk. Fakultetet hadde invitert til førpremiere på storfilmen The Imitation Game og faglige foredrag om kodeknekking og Alan Turing ved Kristian Ranestad og Roger Antonsen.
The Imitation Game er en film om matematikeren og kodeknekkeren Alan Turing (1912-1954), og spesielt hans bidrag under 2. verdenskrig. Under krigen brukte tyskerne en maskin kalt "Enigma" til å sende krypterte meldinger. Å lese disse meldingene var sentralt for de allierte, men maskinen hadde nesten 159 millioner millioner millioner mulige innstillinger og tyskerne skiftet innstillinger for maskinen hver dag, noe som gjorde jobben med å knekke koden nesten umulig. Ved å utnytte menneskelige svakheter hos tyskerne og tidligere dechiffrerte meldinger greide Alan Turing og hans kollegaer ved Bletchley Park å lage en maskin, "The Bombe", som reduserte antall mulige innstillinger kraftig, og gjorde at tyskernes meldinger kunne leses.
Publikum i Sophus Lies auditorium tok imot filmen om Alan Turing med latter, gåsehud, tårer og stående applaus. Filmen beskriver ikke bare et spennende stykke fra verdenshistorien som måtte holdes hemmelig i mange tiår, men også en rørende personskildring av en av det 20. århundrets store vitenskapsmenn og hans mørke hemmelighet. Uten å røpe for mye kan vi si at filmen traff publikum rett i hjertet.
Etter filmen kunne publikum skride over grønn løper til mottakelse med forfriskninger og fingermat i Realfagsbiblioteket. Der var det også satt opp en utstilling om Alan Turing, og for anledningen stilte Hjemmefrontsmuseets Ivar Kraglund med en ekte Enigma-maskin.