Hjertedagen på Realfagsbiblioteket

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

14. februar er Valentins dag. På Realfagsbiblioteket har vi valgt å bruke dagen til å feire hjertet. Hovedpersonen for Hjertedagen var kardiolog Wasim Zahid og han satte fokus på “Hjerte, smerte og forelskelse”.

Siden det var fredag så startet dagen med Abels tårn. Der fikk vi som vanlig svar på flere lytterspørsmål. Bland annet var det en lytter som klaget over at kjæresten hadde iskalde hender som hun alltid ville varme på ryggen hans. Hvordan kan det ha seg at noen har så kalde hender? Paneldeltakeren og legen Steinar Madsen forklarte at noen er flinkere enn andre til å bevare varmen, bevaringen av varmen skjer fordi blodkarene lengst ut i kroppen trekker seg sammen. Da vil for eksempel fingre og tær føles kaldere ut enn hos andre. Men til tross for at fingrene til lytterens kjæreste føltes iskalde så mente Steinar Madsen at de aldri kan være kaldere enn romtemperaturen, og derfor ikke kan være iskalde.

Sammen med Abels tårn gjorde vi også et eksperiment. Forsøket gikk ut på at et forelsket par skulle se hverandre dypt inn i øynene i tre minutter samtidig som deres puls ble målet. I følge en Nature Education studie skal paret da få lik puls. Målingene som ble gjort sammen med Abels tårn viste at det forelskete paret fikk lik puls etter å ha sett hverandre dypt i øynene i to minutter. Eksperimentet ble gjennomført en gang til før Wasim begynte å snakke. Men da fikk det forelskete paret helt ulik puls. Vi ønsker ikke å spekulere i hva som skjedde mellom første og andre måling, men er veldig takknemlige for at våre to turtelduer stilte opp! Realisforeningens kor Ursi canentes var også med på et eksperiment sammen med Abels tårn. Når et kor synger sammen så vil deres pusting og puls også synkroniseres i følge en studie i PLOS One. Dette ble prøvd med litt variert resultat på direktesending. Til tross for at de ikke fikk synkronisert seg helt så fikk vi nyte fantastisk korsang!

Klokken tolv fikk vi besøk av kardiologen Wasim Zahid, kjent som “twitterlegen” og forfatter av boken “På liv og død”. Tema for Wasims foredrag var “Hjerte, smerte og forelskelse - hvordan kjærlighet og forelskelse påvirker vår hjerte-helse”.

Wasim Zahid begynte foredraget med å lese kjærlighetsdiktet “How do I love thee?” av Elizabeth Barrett Browning:

How do I love thee?
Let me count the ways.
I love thee to the
depth and breadth and height
My soul can reach,
when feeling out of sight
For the ends of Being
and ideal Grace.
In my old griefs,
and with my childhood's faith.
Smiles, tears, of all my life! –
and, if God choose,
I shall but love thee better after death.

Han fortsatte med å fortelle at han har et spesielt forhold til Vilhelm Bjerknes hus, da det var akkurat 18 år siden han traff sin kone her. Etter å ha snakket om kjærligheten, både følelsesmessig og anatomisk gikk Wasim så over til å besvare foredragets hovedspørsmål, “Kan kjærlighet forebygge hjertesykdom?” Den typen av hjertesykdom som man tenker på her er kransåresykdom, der man har trange pulsårer til hjertet, og hjerteinfarkt.

William Farr var en britisk biostatistiker som levde på 1800-tallet. Farr var de første noensinne til å vise en statistisk sammenheng mellom ekteskap og lavere dødelighet. I følge Wasim viser studier i dag at mennesker som er gift eller i et fast forhold lever i snitt 5 år lenger. De har også lavere forekomst av hjertesykdom, Alzheimers og diabetes. Dessuten overlever de i større grad kritisk sykdom, bruker hyppigere tanntråd, drikker mindre alkohol og blir i mindre grad syke av influensa.

Wasim fortsatte med å vise resultater fra en stor studie der man har registrert data over myokardisk hjerteinfarkt i Finland (FINAMI myocardial infarction register data, 1993 – 2002). Man registrerte 15,500 infarkter i perioden. Resultatene fra studien viste at det var 63 % høyere forekomst av infarkt blant de uten et forhold. Dessuten var dødelighet blant de uten et forhold nesten 100% høyere. I Editorial Student British Medical Journal 28th Jan 2011 kan man lese at langtidsforhold leder til bedre mental helse for kvinner og bedre fysisk helse for menn. Interessant å vite er at romantiske forhold i 18-25 års alder er assosiert med bedre mental helse, mens romantiske forhold i tenårene er mer assosiert med depresjon. Her kom Wasim med et varsku. Forutsetningen for bedre hjertehelse er et godt forhold! Det å være i et ulykkelig forhold øker depresjon, angst og stresshormoner og vil derfor ha en negativ effekt på hjertehelse. Single har langt bedre helse enn de i ulykkelige forhold.

Men hvis kjærlighet er bra for hjertet, kan kjærlighetssorg skade hjertet?
“Broken heart syndrom” er en tilstand som blir utløst av sterke emosjonelle opplevelser. Ved broken heart syndrom ligner både symptomene, brystsmerter og pustevansker,  og EKG på hjerteinfarkt. Men kransårene er helt normale. Når man ser på hjertet med ultralyd så ser man isteden er forsnevring på hjertet som gjør at det ligner på en krukke. Dette tilstand ble først beskrevet i Japan på 90-tallet og fikk da navnet Takotsubo syndrome da hjertet ligner på en spesiell type krukke, en takotsubo, som blir brukt som blekksprutfelle. Omtrent 6-7 % av alle kvinner som behandles for hjerteinfarkt har egentlig Takotsubo og normale kransårer. Tilstanden er underdiagnostisert men har god prognose.

Wasim avsluttet med et dikt av Stein Mehren:

Jeg holder ditt hode
i mine hender, som du holder
mitt hjerte i din ømhet
slik allting holder og blir
holdt av noe annet enn seg selv
Slik havet løfter en sten
til sine strender, slik treet
holder høstens modne frukter, slik
kloden løftes gjennom kloders rom
Slik holdes vi begge av noe og løftes
dit gåte holder gåte i sin hånd

Powered by Labrador CMS