How humans conquered the world, og bursdagsfest hele uka!
Er vi - Homo sapiens - kronen på skaperverket, eller den største trusselen mot Jorden? Hvordan kunne det ha seg at vår menneskeart kunne danke ut de andre menneskeartene som sameksisterte med oss for 100 000 år siden? Vi klarer å samarbeide samtidig som vi er fleksible, det gjør den store forskjellen i følge Yuval Harari.
Syns du dette hørtes spennende ut? Da burde du ha vært på Blindern og Realfagsbiblioteket onsdag 16. mars, da professor Yuval Harari var hos oss for å presentere boken sin «Sapiens: En innføring i menneskehetens historie.»
Yuval Harari er historieprofessor ved Hebrew University i Jerusalem og har en doktorgrad i historie fra University of Oxford. Han forsker på verdenshistorie, middelalderhistorie og militærhistorie, og er spesielt opptatt av historiske spørsmål med brett fokus, slik som: «Hva er forholdet mellom historie og biologi?» «Hva er den grunnleggende forskjellen mellom Homo sapiens og andre dyr?» «Ble mennesker lykkeligere alt ettersom historien utviklet seg?»
Harari ble introdusert og hils velkommen av sitt store fan øglejegeren og professoren Jørn Hurum. Etter sin forelesning «How humans conquered the world» hadde paleontolog Lene Liebe Delsett og professor i spesialpedagogikk Jan Grue en samtale om boken Sapiens: En innføring i menneskehetens historie.
Heldigvis har vi tatt opp Yuval Hararis foredrar og samtale med Lene Liebe Delsett og Jan Grue, du kan se det her.
Nå var det ikke bare et spennende foredrag som var på programmet denne uken. Vi har også feiret Pi-dagen, Vilhelm Bjerknes og Albert Einstein sin bursdag og ikke minst Realfagbiblioteket sin bursdag mandag 14. mars. Det ble kake på selve dagen, og «carpentry-week» resten av uka der vi var vært for workshops innenfor software carpentry og data carpentry.
Tirsdag 15.mars streamet Realfagsbiblioteket også live fra kunngjøringen av årets Abelprisvinner i Det Norske Videnskaps-Akademi. Årets vinner er Sir Andrew Wiles, og han får prisen for å ha bevist blant annet den berømte Fermats siste sats i 1995. Det blir mer om Sir Andrew Wiles og Abelprisen på Realfagsbiblioteket i slutten av mai, med blant annet foredrag av Arne B. Sletsjøe 19.mai. Følg med på våre nettsider for flere arrangementer. Du kan lese mer om Sir Andrew Wiles på forskning.no.