Julestemning og boklansering på Realfagsbiblioteket

Snøen har kommet og smeltet igjen her på Blindern. Men til tross for det så har vi flott julestemning her på Realfagsbiblioteket med juletre, lucia-feiring og krydderutstilling. Vi har også hatt boklansering i forbindelse med at Norsk geologforening har gitt ut en ny og oppdatert utgave av “Landet blir til”.

 (Foto: Realfagsbiblioteket)
(Foto: Realfagsbiblioteket)

Tirsdag 10. desember lanserte Norsk Geologisk Forening en ny og oppdatert utgave av boken “Landet blir til” på Realfagsbiblioteket. “Landet blir til” har tatt på seg mastodontoppgaven å dekke Norges geologi på en måte som er både spennende og tilgjengelig for amatøren og informativ for den profesjonelle geologen. For geo-studenter er boka nærmest et “must” siden den er helt grunnleggende i geo-fagene og alle eksemplarer stadig er utlånt på Realfagsbiblioteket. Men boken passer også for alle andre, og den egner seg godt til å sitte og bla i hjemme i stua eller på hytta.

I boken finner du spennende ting om vulkaner, fjellkjeder, isbreer, enorme undersjøiske skred og monsterøgler. Dessuten forklarer den hvordan de passer inn i Norges historie. Gjennom 650 sider med bilder, illustrasjoner, beskrivelser og forklaringer får leseren ta del i nesten 4 milliarder år av jordens utvikling sett fra et norsk ståsted. Det blir mer enn 6 millioner år per side, så det går raskt unna!

Professor emeritus Ivar Ramberg. (Foto: Realfagsbiblioteket)
Professor emeritus Ivar Ramberg. (Foto: Realfagsbiblioteket)

På lanseringsdagen fortalte hovedredaktøren og en av pionerene i det norske oljeeventyret, professor emeritus Ivar Ramberg, om bokens tilblivelse og innhold. Dette ble etterfulgt av innlegg av Tom Bugge, president i Norsk Geologisk Forening, Brit Lisa Skjelkvåle Monsen, leder for Institutt for Geofag ved UiO, og Elen Roaldset, professor i geologi ved UiO og tidligere mangeårig museumsdirektør på Naturhistorisk Museum. Disse satte arbeidet med å øke forståelsen for Norges geologi i perspektiv og kastet glans over lanseringen, som ble avsluttet med boksalg.

Dette er en julegave vi kan anbefale! Link:  http://www.geologi.no/ny-landet-blir-til

I foajeen har Realfagsbibliotekets Kirsten Borse Haraldsen laget en flott utstilling om alle julens krydder. Duften av safran, kanel, og appelsin med nellik sprer en følelse av jul så man føler man er i kjøkkenet til Astrid Lindgrens Barna i Bakkebygrenda eller på besøk i Skomakergata. Julen er høytiden for mange av de mest velduftende og smaksrike krydderne vi har med en lang tradisjon i julebaksten og julematen. I utstillingen finner du for eksempel bøkene “Krydderleksikon” av Kari Vetlesen og “Krydder - på kjøkkenet og i verdenshistorien” av Knut Fægri. Dessuten finner man bøker om kanel, ingefær, vanilje og mye annet. 

Gløggens dufter hjelper på å spre julestemning.

Realfagsbiblioteket Foto: Fredrik H Juell
Realfagsbiblioteket Foto: Fredrik H Juell

I Johanna Westmans bok “Julgodis – För stora och små sockerbakare” finner man en deilig oppskrift på eplegløgg som passer bra for både barn og voksen.

Eple-gløgg:

Ingredienser

1 liter eplejuice, gjerne en litt bedre kvalitet
saften fra en appelsin
1 kanelstang
3 hele nellikspiker
2 stk stjerneanis

Tilberedning
Putt alt i en kasserolle og la det småkoke på svak varme i 10 minutter. Sil av og server. Til servering kan man bruke appelsinskiver og kanelstang.

Men husk at Mattilsynets advarer mot for høyt inntak av kanel. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi leverskader i store mengder.

Heldigvis finnes det andre deilige julekrydder som kan brukes!

Med det ønsker Realfagsbiblioteket dere en riktig God Jul!

Powered by Labrador CMS