PhD day 2015 på Realfagsbiblioteket
Stipendiatene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet var invitert til en dag i forskningsformidlingens ånd i årets PhD day, og for en dag det ble!
Storstilt åpning
Dagen for stipendiater ble åpnet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen og dekan ved MN-fakultetet Morten Dæhlen. De var alle samstemte i sin oppfordring til stipendiatene: du må formidle forskningen din for at den skal være til nytte for samfunnet!
Pimp og publiser!
Foredragene «Pimp your research» av Gro Amdam, Arizona State University og NMBU, og «Get Published» av Eivind Nikolay fra Aftenposten Viten ga stipendiatene nyttige tips til hvordan de kunne følge oppfordringen om å nå ut med forskningen sin. Spesielt Amdams knep for å kapre forsidene til tidsskriftene ble møtt med jubel. Amdam forklarte at hun pleide å sende med et selvlaget forslag til forside sammen med korrekturen når hun fikk antatt en artikkel, og rundt 80 % av gangene gikk forslaget gjennom!
Pressemelding til besvær
Når stipendiatene etter hvert er klare til å forsvare avhandlingen sin, skal de levere inn en pressemelding til fakultetet. Kommunikasjonsavdelingen ved Gunhild Haugnes ga tips og råd til hva denne pressemeldingen burde inneholde og hvordan den skulle skrives. Samtidig ble fakultetet utfordret på hvordan de brukte pressemeldingene, og stipendiatene ble lovet klarere instrukser og mer aktiv bruk av pressemeldingen.
Beste poster
I forkant av PhD day var alle stipendiatene fra fakultetet invitert til å sende inn poster til en poster session. Til sammen 26 postere kom på plass til PhD day, og det var stor spredning på deltakerne fra de forskjellige instituttene. Juryen hadde en vanskelig jobb med å kåre beste poster. Til slutt var det Anders Bjerga fra Instiutt for geofysikk som stakk av med premien på 10 000 kr med posteren «Carbonation of mantle rocks».
Utstillingen «PhD candidates meet Designers»
Ved siden av posterne til stipendiatene fra fakultetet hang utstillingen «PhD candidates meet Designers», en utstilling laget av stipendiater på kurset i forskningsformidling, MNKOM9000, og designstudenter fra Westerdals Oslo ACT. Arbeidene i utstillingen viste tydelig at designere og forskere gjerne kan jobbe sammen for å formidle sitt budskap med nye virkemidler.
Stand-up forkledd som rakettforskning
For å avslutte en fantastisk dag hadde vi invitert stand-up-komiker og programleder Helen Keen fra BBC Radio4. Hun leverte et sprudlende show der publikum ble delt inn i USA og Sovjetunionen, ledet av henholdsvis Anders Hafreager i rollen som president Kennedy og dekan Morten Dæhlen som president Khrushchev. På finurlig vis knyttet Keen sammen verdenshistorie og rakettforskning med konspirasjonsteorier og vitenskapshistorie, og det ble en lattermild avslutning på dagen for stipendiatene.