Prokrastiner deg gjennom sommeren!

Du har et tårn av artikler som skal leses, et vanvittig eksperiment som går rett i dass og en professor som maser om resultater. Og det eneste du klarer å gjøre, er å lese tegneserier på nett.

Jorge Cham, PhD comics Foto: Jessica og Karoline
Jorge Cham, PhD comics Foto: Jessica og Karoline

Den fantastiske friheten i en PhD

Å være PhD kandidat er på mange måter helt fantastisk. Du har frihet til å forske på et kjempespennende tema (så lenge veilederen din godtar det), frihet til å jobbe når du vil (gjerne hele tiden) og frihet til å reise så mye du vil (til avsidesliggende byer du aldri har hørt om før). Det eneste aberet er at du har verdens viktigste deadline om mindre enn 4 år. Med stor sannsynlighet vil du på et eller annet tidspunkt, uansett hvor selvdisiplinert du er, bli rammet av avhandlingsavviklsesatferd (AAA), bedre kjent som prokrastinering.

Store norske leksikon definerer prokrastinering som det å kronisk utsette noe man har planlagt å gjøre. I følge Jorge Cham, gründeren av PhD comics , er PhDer eksperter på det å utsette det de må gjøre, for heller å dyrke det som virker mest fristende der og da.

Karoline og Jorge Foto: Jessica og Karoline
Karoline og Jorge Foto: Jessica og Karoline

Avhandlingsavvikelsesatferd
Vi er mange som kjenner oss igjen i hvordan PhD comics beskriver hverdagen til PhD kandidater, der man stadig utsetter forsøk, tester og analyser for heller å strikke tepper til for babyer, klatre opp de vanskeligste fjelltoppene, bli gourmetkokk eller lese tegneserier om andre PhD kandidater som er like gode som deg til å prokrastinere. Eller hvorfor ikke begynne en alternativ karriere som tegneserie-tegnere slik som Jorge Cham?

Realfagsbiblioteket Foto: Jessica og Karoline
Realfagsbiblioteket Foto: Jessica og Karoline

Prokrastinering føles helt fantastisk til å begynne med. Å vaske vinduer, bake brød, ta mange laaange kaffepauser, reparere sykkelen, lese Dagbladet og VG, sjekke Instagram en ekstra gang er herlig! Men når leiligheten er skinnende ren, bøkene sortert etter farge, bildene sirlig organisert i fotoalbum og alt av gamle tanter har fått en telefon, kommer tankene på den store deadlinen snikende sammen med den dårlige samvittigheten. Du har kanskje unnveket artikkelbunken en hel arbeidsdag, for ikke å si en hel uke!

Men det rare er at akkurat i det du begynner å tenke på å jobbe igjen, så skjer det noe! Plutselig har hodet gjort jobben for deg, mens du har vært opptatt med alt mulig annet. Alle analyseresultater er på mirakuløst vis sortert! Du har funnet ut av hva som går galt med forsøkene dine. Koden kan reddes med en liten linje programmering!

Prokastrinering Foto: Jessica og Karoline
Prokastrinering Foto: Jessica og Karoline

Moteksempelet fungerer! Med andre ord: Problemet du har brukt nesten et halvt år på å løse har plutselig løst seg – mens du har vært opptatt med å prokrastinere!

Det kommer til å gå bra!
Konklusjonen er at selv om prokrastinering føles unyttig der og da, og gir opphav til kronisk dårlig samvittighet, så får man faktisk gjort en hel masse allikevel! Å prokrastinere gir hjernen masse pause til å tenke fornuftige tanker uten at du trenger å bruke krefter på det. Det gjelder bare å stole på at hjernen jobber uten deg. Vi har erfart det. Prøv det i sommer, du også! Lykke til med prokrastineringen - og PhD-en!

“Piled Higher and Deeper” by Jorge Cham
www.phdcomics.com

Powered by Labrador CMS