Realfagsbiblioteket på The Gathering

I fjor var Realfagsbiblioteket for første gang på The Gathering og i år var vi på plass igjen i Vikingskipet.

UiOs stand, passende kalt UiO: Campus TG», med Institutt for Informatikk som primus motor, har vært med på The Gathering siden 2012 og Realfagsbiblioteket er en del av standen. Foto: F. H. Juell

Institutt for informatikk stilte med hackekonkurranse, multikopter workshop, 3d-printer, arduino-programmering, rubiks-kube-kurs og hyggelige, hjelpsomme studenter.  Men hva kan så et bibliotek bidra med? Foruten å spre realfagsentusiasme og representere Universitetsbiblioteket hadde vi med vårt eget festivalbibliotek som ble laget i løpet av noen hektiske dager på forrige The Gathering. Systemet bak festivalbiblioteket som vi har kalt BibCraft ble «live-kodet» og snekret sammen foran skuelystne besøkende på standen. Både prosessen med å lage et komplett biblioteksystem og hvordan moderne bibliotek i dag virker ble avslørt på Campus TG. Vi fikk til og med anledning til å komme med ekspertrådgivning da en besøkende ville sette opp sitt eget klubb-bibliotek.

Realfagsbibliotek for 6000 dataentusiaster i Vikingskipet! Foto: F. H. Juell, S. Fredriksen

Med på festivalbiblioteket var for anledningen et par hundre bøker og blader om Science fiction, programmering, populærvitenskap, spillutvikling; filmer og tv-serier, play station og lego. Vi prøver å ta med det vi mener er passende for den festivalen vi skal på. Alle bøkene og filmene i standen vår kunne lånes ut på festivalen, brukere fikk sitt eget festivalkort til odel og eie, og de kunne til og med ta med lånene hjem til en måneds utlånstid.

Festivalgjengere kunne slå seg ned på fat-boys eller sofaer, lese bøker og blader, låne med seg en film eller bok, bygge en mars-rover av lego - og mange syns det var flott å rette og slett ha en «chill-out-sone» å slappe av i.
De som ønsket det kunne la seg utfordre av vår andre installasjon - Nødrimgeneratoren - en elektronisk poet som mer eller mindre vellykket prøver å lage rim fra sms’er den mottar. Generatoren vår ble vist på storskjerm i standen og trakk mye oppmerksomhet, i løpet av festivalen ble det laget 45 nødrim.

Her er et par eksempler på de strofene nødrimgeneratoren lagde i løpet av festivalen basert på innsendte sms’er fra festivalgjengerne:

Hurra for Storm som har bursdag i dag, håper han vinner hackekonkurransen
Det er forbudt å være annerledes, man vil aldri føle seg voksen
Jasså så du tror du er smart og skal vinne hackekonkurransen?
Er tross alt ikke så lenge siden i Oslo du hadde sjansen

Hvilket filosofisk spørsmål?
Hver høst når kulda kommer
og trekker gjerne inn advokat
og søksmål

Tone Gadmar og Kyrre Traavik Låberg på hovedscenen. Foto: F. H. Juell

Festivalbiblioteket har siden The Gathering i fjor blitt ganske så bereist – I tillegg til nå to gathering-eventer har det har vært på to Maker Faires på Teknisk museum, på Forskningstorget og skal i slutten av mai på Only connect-festivalen i Kunstnernes hus.
For første gang på TG stilte vi også med foredrag på Hovedscenen.

Tone Gadmar og Kyrre Traavik Låberg holdt et foredrag om visjoner og visjonære fra Science fiction-verdenen http://www.youtube.com/watch?v­yCS031umJg4 og Sunniva Rose om radioaktivitet og stråling med den forlokkende tittelen «OMG NUKULAR ATOMZ RADIATION MELTDOWN!!!1»

Sunniva Rose på hovescenen Foto: S. Fredriksen

Hva lærte vi av å være festivalbibliotek på The Gathering?
De fleste som kom innom standen på campus TG gikk bort til berøringsskjermen som viste bøkene og videoene vi hadde til utlån, og bladde gjennom samlingen. Andre slo seg ned og tok bøker og blader rett fra hyllene. Men de fleste syns nok ikke det var nødvendig å låne bøker med seg vekk fra standen. De som lånte bøkene satt for det meste i standen og leste dem der og da om dette var Donald Duck eller Science fiction; eller bøker om hvordan å lodde sammen elektriske kretser. Spesielt var det interesse for bøkene som direkte omhandlet det som foregikk på standen, for eksempel bøker om mulitkoptere når det var workshop om dette, eller bøker om hacking under hackekonkurransen.
Vi fikk inntrykk av at lånerne skjønte at bibliotek kan være i frontlinjen av moderne teknologi, at det er lett å låne bøker; og at bibliotek har andre ting enn bare bøker. Det å kunne hause opp om vår nye Science fiction-samling var også et fint pluss for oss - særlig da kom det en far og sønn som begge var scifi-entusiaster.  De ble lykkelig overrasket over samlingen vi tok med til TG og særlig over informasjonen om at Realfagsbiblioteket ikke bare har science fiction bøker til utlån, men mye annet som kan lånes uten å måtte være tilknyttet Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS