Realfagsdagen 2013

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Einar Uggerud og Guro Tarjem i Abels roterom på Realfagsbiblioteket. (Foto: Live Kvale)


Fredag 22. november fant Realfagsdagen sted i Vilhelm Bjerknes’ hus. Det var fullt program fra morgen til kveld; Abels tårn med Vaffel og vitenskap, paneldebatt, forskningsformidling, kåring av årets beste og mest innovative foreleser, innovasjonsstafett, mingle med tapas, og sist men ikke minst: Åpning av jubileumsutstillingen om Otto Øgrim og Helmut Ormestad som markering av at de ble født for 100 år siden! Utstillingen vil bli stående i østfløyen på Realfagsbiblioteket ut året og alle er velkomne til å besøke den.

Otto Øgrim og Helmut Ormestad har klart det som mange fysikk- og realfagslærere drømmer om, å nå ut til folk flest med sin nysgjerrighet og undring. De har også klart å popularisere fysikk til å bli allemannseie gjennom å knytte fysikken til vår hverdag. I dag er det mye fokus på å gjøre realfag relevant for et bredere publikum, og det er stort fokus på forskningsformidling. Øgrim og Ormestad var forgjengere for dagens formidling. En av dagens populære vitenskapsformidlere, Jo Røislien, fortalte i Abels tårn at han jobber med formidling av matematikk for å øke forståelsen og få et bredere publikum interessert i matematikk. I sine tv-show om matematikk ønsker han å lage et roterom for matematikk anno 2013; større og fetere, men med den samme nysgjerrigheten.

Bente Rasch på Realfagsbiblioteket har også beskrevet hvordan hun opplevde Øgrim og Ormestad på 60-tallet:

“Til slutt fikk også vi fjernsyn. Jeg hadde misunnelig måttet se alle naboene i grenda få inn det nye vidunderet i stua og måtte gå på legd for å få se. Men en dag sto det fjernsyn i vår lille stue også. En ny æra begynte. Og jeg begynte å konsumere: Fjernsynsteatret, Perry Mason, prøvebilde og pausefisk.

Abels tårn, Realfagsbiblioteket. (Foto: Live Kvale)

En dag dukket det opp to snåle typer med frakk. (Jeg skjønner nå når jeg googler at de ikke hadde frakk hele tiden, men det er sånn jeg ser dem for meg). Den ene spurte og grov, den andre forklarte – og det smalt, steg opp røyk og mye rart skjedde. Noe sånt hadde jeg aldri sett før. Jeg skjønte ganske fort at dette var ikke tryllekunster – men vitenskap!

En nysgjerrig jente ble imponert. Men jeg trodde ikke at han ene var så dum som han ga seg ut for. Faren min fortalte nemlig at de var professorer. På Universitetet.  (Min kjennskap til professorer hadde til da begrenset seg til Raptus von Rupp).

År senere, i fysikktimene, varmet vi opp kuler og prøvde å få dem gjennom den ringen de hadde gått så fint igjennom da de var kalde. Da sendte jeg en tanke til roteromsgutta.  Riktignok smalt det ikke, men jeg var godt fornøyd med at jeg også kunne utforske fysikkens lover!”

Abels tårn på fredag formiddag gikk også helt i Øgrim og Ormestads ånd, da det ble gjort eksperimenter i Abels tårns eget roterom på Realfagsbiblioteket. Blant annet ble det undersøkt hva som skjer med solbærsaft som blir tilsatt saften fra hermetisk ananas. Lytteren som stilte spørsmålet hadde sett en fargeforandring når han blandet solbærsaft med ananassaft og lurte på om dette var farlig. Publikum klarte ikke helt å se fargeforandringen, men derimot fikk de se Einar Uggerud vise hva som skjer når man blander rødkålsaft og saltsyre. Da var det enkelt å se at den mørkt blå-røde fargen på rødkålsaften endret seg til å bli skarp og klart lys rød. Einar Uggerud fortsatte eksperimentet med å sette til konsentrert lut som er veldig basisk. Da ble løsningen mørkt grønn. Forklaringen på fargeforandringen er at det har skjedd en kjemisk reaksjon. Rødkålsaften fungerer som indikator for hvilken pH det er i løsningen, dvs. om den er sur eller basisk. Denne reaksjonen er den enkleste reaksjon vi kjenner til og er prinsippet bak for eksempel lakmus-testen.

Realfagsbiblioteket gratulerer også professor Jo Klaveness på Farmasøytisk institutt, som ble valgt til årets beste og mest innovative foreleser av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets studenter!

Vi håper på å se dere på utstillingen om Øgrim og Ormestad! Våre åpningstider er mandag-fredag 8.00-22.00 og lørdag-søndag 10.00-18.00.

Powered by Labrador CMS