Realfagsrekruttering på Maker Faire Oslo

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Fredrik H. Juell)


På Teknisk Museum kokte det i helgen av nysgjerrighet, kreativitet og læring. Maker Faire Oslo gikk av stabelen: festivalen som samler oppfinnere, hackere, kunstnere og nerdete, kreative sjeler av alle slag, for å vise frem hva de har laget.

Festivalen hadde 300 utstillere, foredragsholdere og frivillige, og mer enn 5000 besøkende var innom i løpet av helgen. Sammen med biblioteket på Teknisk Museum fylte vi på Realfagsbiblioteket en krok med bøker og tidsskrifter, Rubiks kuber, lego … og våre egne små kreasjoner.

(Foto: Fredrik H. Juell)

Vi fikk gleden av å møte et fantastisk variert og vitebegjærlig publikum, det være den eldre damen som var stor fan av Jo Røyslien, og som gjerne kommer en tur til Realfagsbiblioteket for å nyte vafler til Abels tårn, 12-åringen som prøvde å utfordre nødrimsgeneratoren vår med laaange ord, eller realfagslæreren på en videregående skole som ønsket å få til et skolebesøk på Blindern for å inspirere de ikke mest engasjerte elevene til å satse på utdanning og realfag. Realfagslæreren ble invitert til å ta med klassen sin på Hjertedagen med Wasim Zahid 14. februar.

Vi har det siste året opparbeidet en god del erfaring med å være bibliotek “off-campus”, et slags popp-opp-bibliotek, gjennom deltagelse på The Gathering, Mini Maker faire og Forskningstorget. Her har vi sett at vi møter interesserte voksne og barn som gjerne vil lære, og som med entusiasme oppdager at Universitetsbibliotekets tilbud er åpent og tilgjengelig for allmennheten.

(Foto: Live Kvale)

Vi kunne selvsagt ikke stille på Maker Faire uten å ha laget noe selv. Vi tok derfor med BibCraft, vårt eget mobile biblioteksystem som baserer seg på RFID-teknologi. På 1,2,3 lages nye lånekort gjennom inntasting av mobilnummer på en touch-skjerm og automatiske oppslag i bibliotekskatalog og nummeropplysningstjeneste. Den første boka som lånes ut er “Make: Lego and Arduino Projects”. Den ble lånt av en mor til to som syns programmering av legoroboter et topp, og som nå kan tilegne seg ny kunnskap. Mange av de 33 bøkene som ble lånt ut var “Make” bøker om elektronikk og programmering, men også bøker om astronomi og Higgs var populære.

En annen medbrakt kreasjon var Nødrimsgeneratoren som opprinnelig ble lagd i forbindelse med UiO-festivalen.  Publikum sender et ord eller en frase på sms og får et nødrim, av varierende kvalitet, opp på en tv-skjerm. Det var morsomt å se hvordan denne fanget interessen både til en yngre gutt som prøvde å utfordre Nødrimsgeneratoren med lange ord, og en poet med 20 års fartstid som storkoste seg med rimene han fikk servert:

Humlen fløy som en snile
Særlig via EØS er vi til enhver tid enormt fleksible og mobile
Uten forvarsel åt han
De sjeldne gangene
han måtte trå til med diplomati på høyt plan

(Foto: Fredrik H. Juell)

Kort oppsummert huset vår stand alt fra høytlesning i en saccosekk mens det myldret av legobyggende småkryp på gulvet, til utfordring av Nødrimsgeneratoren fra godstolene. Og sist men ikke minst; takket vare vår flotte oppfinnelse så fikk den boklige kunnskapen bli med hjem. Realfagsbiblioteket sier seg godt fornøyd med å ha fått ut realfag til alle de som besøkt Maker Faire Oslo på Teknisk museum.

Powered by Labrador CMS