Sir Roger Penrose på Realfagsbiblioteket

24. oktober 2016 var det to store arrangementer for matematikere på Realfagsbiblioteket. På morgenen var det duket for Abelfrokost med mat, mingling og filmfremvisning av Heidi Morstangs film om matematikere; Thinking Space. På ettermiddagen ventet en bokpresentasjon i verdensklasse fra matematiker, fysiker og filosof Sir Roger Penrose.

Foredraget ligger tilgjengelig på Realfagsbibliotekets YouTube-kanal

Tekst: Karoline Moe

Foto: Hugo / Dan Michael / Karoline

 

Abelfrokost med filmvisning

FIlmvisning

Som en oppladning til ettermiddagens arrangement, var det naturlig å samle matematikkstudenter og matematikere til mat, mingling og faglig diskusjon i Vilhelm Bjerknes hus på morgenen. Dette er noe Realfagsbiblioteket og Matematisk institutt gjør med jevne mellomrom gjennom semesteret, og settingen har etter hvert fått tilnavnet Abelfrokost, etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel. På denne Abelfrokosten var vi så heldige at vi fikk lov til å vise den norske filmskaperen Heidi Morstangs film «Thinking Space».

Filmen «Thinking Space» handler om matematikere og hvordan de jobber. Bergen Internasjonale Filmfestival skrev blant annet følgende om filmen: «I Thinking Space møter vi matematikere som jobber med alt fra statistisk kartlegging av menneskets DNA til modeller av universet og big bang. En fellesnevner synes å være en forkjærlighet for mønstre og systemer, enten de finnes i blader på trærne eller i grafer og differensialligninger. Og på tross av vitenskapens strenge logiske språk og høye nivå av presisjon, er det slående hvor få fasitsvar vår tids ledende matematikere har å forholde seg til.»

I Realfagsbiblioteket vakte den eksepsjonelt vakre filmen begeistring hos publikum på semesterets andre Abelfrokost. Filmen ga et innblikk i åtte matematikeres virksomhet med et undrende blikk. I anledning dagen, var det selvsagt spesielt interessant å se Sir Roger Penrose og hvordan han beskrev Penrose-tesselleringens irrganger, og ikke minst hvordan han hadde funnet løsningen på et av sine store teoremer en gang han krysset gaten.

 

Sir Roger Penrose i foajeen

Det er ikke hverdagskost å få en av verdens mest innflytelsesrike vitenskapsmenn på besøk, og en fullsatt foaje i Realfagsbiblioteket tok imot Sir Roger Penrose med anerkjennende applaus da han entret scenen for sitt foredrag; en bokpresentasjon av hans nyeste bok: «Fashion, Faith and Fantasy in the New Physics of the Universe».

Penrose har 112 publikasjoner registrert i matematikkdatabasen MathSciNet, og har bidratt med alt fra matematiske oppdagelser til teoremer som hører hjemme i fysikkens verden. Antakelig er han mest kjent for å ha bevist singularitetsteoremet sammen med Stephen Hawking, som muliggjør eksistensen av sorte hull i den generelle relativitetsteorien. På Realfagsbiblioteket lagde vi en liten utstilling av hans bøker og artikler, der mengden publikasjoner ble tydelig.

 

Kritikk mot tre teorier

I foredraget sitt gikk Penrose gjennom de tre hoveddelene av boken sin: Fashion handler om strengteori, et av de mest populære og «moteriktige» teoretiske rammeverkene i fysikken for tiden, men også et av de mest kritiserte på grunn av mangel på etterprøvbarhet og bruk av ekstra dimensjoner for å forklare virkeligheten. Faith – om kvantemekanikken, en av fysikkens formidable suksesshistorier, som ifølge Penrose kanskje har gjort at fysikerne har litt for stor på at den kan løse absolutt alt. Fantasy – om ulike teorier rundt universets tilblivelse og skjebne, der han blant annet presenterte sin egen ville teori, som han mener tross alt er bedre enn de andre. Med en lekende og ledig foredragsstil spøkte Penrose om alt fra Schrödingers katt i ulike varianter til H.C. Andersens havfrue som bilde på en naturlig overgang mellom kvantefysikk og klassisk fysikk.

 

Et inspirerende besøk

Et storfint besøk som dette setter dype spor i Realfagsbiblioteket; det er inspirerende for både studenter og ansatte å møte en vitenskapsmann som Penrose, en av vår tids aller største. Vi er stumme av beundring etter å ha hørt ham h
olde høyt tempo over halvannen time i et sprudlende populærvitenskapelig foredrag om bokstavelig talt mer enn alt mellom himmel og jord. Og det er noe dypt rørende i å oppleve at han tar seg tid til å snakke med publikum og signere bøker i etterkant.

Tusen takk til Professor Snorre Christiansen ved Matematisk Institutt som inviterte Penrose til Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS